13-daagse rondreis Wonderlijk India
Het leven aan de Ganges, het icoon Taj Mahal en andere onvergetelijke belevenissen
- Onvergetelijk: het leven op de trappen langs de rivier de Ganges in Varanasi
- Vergaap je aan de Taj Mahal, het wereldberoemde monument van de liefde
- Bezoek de forten en spiegelpaleizen van de Maharadja’s in sprookjesachtig Jaipur
- De opvallende erotische tempelkunst van Khajuraho
- Zie het echte India op markten, koninklijke verblijven, tombes en bazaars
Er is binnen de grenzen van India al een hele wereld te ontdekken. Nergens anders worden je zintuigen zo geprikkeld als hier. Een reis door India is altijd een onvergetelijke belevenis, en al helemaal als je de bijzondere locaties combineert die in deze 13-daagse rondreis Wonderlijk India zijn samengebracht. Met onder meer:
AGRA
De poging van keizer Shah Jahan om een monument te creëren dat voor altijd aan zijn vrouw zou herinneren is behoorlijk goed gelukt, want 400 jaar later zijn bezoekers nog altijd onder de indruk van de Taj Mahal die hij voor haar liet bouwen. Mumtaz Mahal overleed in 1631 tijdens het baren van haar 14e kind. De keizer zette 20 duizend mensen aan het werk en zo’n 22 jaar later was het wit marmeren monument, versierd met halfedelstenen in geometrische- en bloemenpatronen, een feit.
JAIPUR
Er wordt weleens beweerd dat er een soort gouden driehoek bestaat tussen de bezienswaardige steden Delhi, Agra en Jaipur. De forten, paleizen en historische monumenten van Jaipur, de hoofdstad van het fascinerende Rajasthan, tonen aan dat Jaipur in ieder geval aan de gewekte verwachtingen voldoet (en de andere twee steden van de driehoek trouwens ook). De treffende bijnaam ‘Pink City’ is te danken aan de vele roze gebouwen in de stad die deze kleur kregen om de zandstenen architectuur van keizerlijke steden als Lahore en Agra na te bootsen.
VARANASI
Varanasi (of Benares of Kashi) ligt in Uttar Pradesh in het oosten van India en is een van de oudste steden ter wereld. De levensbron van Varanasi is de heilige rivier de Ganges, die door de stad stroomt en het tot een van de belangrijkste pelgrimplaatsen van het land maakt. Varanasi trekt gelovigen die bij zonsopkomst aan de rivier hun religieuze overtuiging kenbaar komen maken. De stad is het decor van indrukwekkende taferelen die voor velen het beeld van India bepalen.
Dit reisprogramma is geheel op maat te maken
Geïnspireerd geraakt door dit programma? Boek direct, voeg de reis toe aan je reisplan of pas het samen met onze reisexperts geheel aan jouw wensen aan.Delhi is de beste stad om een reis door India te beginnen, een stad waar je even rustig aan dit overrompelende land kunt wennen. Indiërs vinden deze stad westers, maar maak je geen zorgen, dat vinden wij niet. Dit is echt India!
Delhi is een stad van dromen. Voor sommige Indiërs komen die dromen uit, maar voor de meesten niet. Toch is een droom najagen voor sommigen het enige dat ze rest. Het leven van bijna 28 miljoen mensen krioelt door de straten en stegen. Je ziet de overblijfselen van het rijke Britse koloniale verleden, de tradities, de dagelijkse besognes, maar ook de stappen die India op weg naar de toekomst zet.
Die begint met de Jama Masjid, een van de grootste moskeeën van India. Er is plaats voor zo'n 25.000 gelovigen! De minaretten en de koepels van rode zandsteen en marmer van het 17e eeuwse religieuze monument zijn een toonbeeld van de Mughal-architectuur.
Vervolgens ga je verder naar de India Gate, een oorlogsmonument ter herinnering aan soldaten die sneuvelden terwijl ze de eer van India verdedigden, onder meer in de Eerste Wereldoorlog. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je in Parijs bij de Arc de Triomphe staat.
De derde locatie van vandaag is de Qutub Minar, de hoogste toren in India. Al in 1193 werd aan de bouw van deze ‘overwinningstoren’ begonnen. Het is niet duidelijk of de toren is gebouwd om de komst van de Islam naar India te herdenken of als minaret van een moskee. Aan de voet van de toren staat namelijk de Quwwat-ul-Islam moskee, de oudste moskee van India. De toren is bijna 73 meter hoog en versierd met ingenieuze inscripties en houtsnijwerk.
Dan: de graftombe van Humayun. Het eerste wat je zult denken is: dit lijkt op de Taj Mahal. En dat klopt, Humayun is het voorbeeld voor Taj Mahal. Deze graftombe, bestemd als laatste rustplaats voor Humayun, de tweede vorst van het Mughal-rijk, is namelijk de eerste tombe die in een tuin werd gebouwd. In die tijd waren bezoekers zo onder de indruk van dit complex dat veel latere vorsten zich hierdoor lieten inspireren.
Hierna maak je een tocht met de riksja door de kronkelende straatjes van Chandni Chowk, een duizelingwekkende, honderden jaren oude markt vol Indiase specerijen en snoepjes, fruit, zijden en satijnen kleding, etherische oliën, gouden en zilveren sieraden.
Jaipur was eeuwenlang een eigen koninkrijk. Dat is lang geleden, maar de stad heeft, nu als onderdeel van India, haar eigen charme bewaard. Het is een van de leukste steden om te bezoeken. Er is een levendige stadskern waar altijd wat te beleven valt en er is veel te zien. De stad heeft de bijnaam de ‘roze stad’, mogelijk omdat de stad ooit roze werd geverfd voor koninklijk bezoek uit Groot-Brittannië. Je vindt er bijvoorbeeld het spectaculaire Ambert Fort en het roze Windpaleis.
In de avond word je meegenomen op ontdekkingstocht door de bruisende Johori bazaar. Beweeg mee op de stromen van deze populaire markt, die beroemd is vanwege de traditionele Rajasthani stoffen, opvallende geborduurde schoenen en de lokale juweliers. Zijn de juweliers te duur? Kijk dan eens naar een ketting van goudsbloemen op de Tripolia bazaar.
Het sprookjesachtige Amber Fort (Fort Ajmer) is een imposante citadel waar, toen Ajmer nog de hoofdstad van het Mughal-rijk was, de keizer woonde. Het fort, misschien is paleis een beter woord, is opgetrokken uit rode zandsteen en wit en geel marmer en ligt idyllisch aan het Maotha meer. Het is gebouwd in 1592 en aanzienlijk groter dan je misschien in eerste instantie zou denken. Het heeft verschillende delen met elk een eigen binnenplaats, er zijn koninklijke verblijven, Perzische Tuinen, Turkse baden, er is het spiegelpaleis Diwan-e-Khas (waarvan de muren helemaal bedekt zijn met spiegels), en er staat een paviljoen waar vroeger alleen de vrouwen mochten komen. Het uitzicht vanaf het dak over de Aravalli bergketen en de oude stad is onvergetelijk.
Het Jaipur City Palace, het stadspaleis, bestaat net zo lang als de stad Jaipur. Het was zo’n beetje het eerste gebouw dat door koning Maharadja Sawai Jai Singh II in 1727 werd gebouwd. Hij maakte van Jaipur de nieuwe hoofdstad en verving daarmee Amber. Het paleis werd tot halverwege de vorige eeuw gebruikt voor ceremoniële bijeenkomsten van de maharadja van Jaipur. Binnen de muren van het stadspaleis vind je Mubarak Mahal (het welkomstpaleis) en het Paleismuseum.
Deze koning liet in 1728 ook het Jantar Mantara observatorium bouwen. Hij was een gedreven astroloog en zette zijn belangstelling om in wat het grootste observatorium ter wereld zou worden. Het bevat een 18-delig stenen instrumentarium, allemaal in de openlucht.
De Jama Masjid moskee (niet te verwarren met de gelijknamige moskee in Delhi) was na de bouw de grootste van India. Net zo beroemd is de enorme Buland Darwaza, de poort naar deze oude moskee, ook wel de deur naar de overwinning genoemd. Ook de marmeren tombe van Salim Chishti en het Jodha Bais Palace mag je niet missen. Het paleis bevat een mix van hindoeïstische en Mughal-stijlen. De vijf verdiepingen hoge Panch Mahal, vanwaar je uitkijkt over Fatehpur Sikri, ligt ernaast.
Vervolgens rijden we naar Agra, dat tijdens de 16e en 17e eeuw de zetel van het keizerlijke hof was. Eén enkele familie domineerde India ongeveer 300 jaar. Deze familie staat bekend als de Grote Mughals. Het mooiste overblijfsel is de Taj Mahal, een gedicht van marmer.
Naar verluidt werkten in 22 jaar zo’n 20 duizend man aan de tombe. Dat was vooral omdat het witte marmer van 300 kilometer verderop moest komen. Het werd met honderden olifanten naar Agra gebracht.
In de middag heb je tijd om je onder de lokale bevolking te mengen en rond te wandelen over de bazaar, die net als Agra zelf een overrompelende levendigheid heeft. Proef traditionele Agra-snoepjes bij een 200 jaar oude banketbakkerij of bewonder 'zardozi', een ingewikkelde vorm van metalen borduurwerk.
De dag krijgt een mooi slot: je gaat ook naar Mehtab Bagh, een complex van tuinen aan de overkant van de Taj Mahal. Zo krijg je bij zonsondergang vanuit een ander perspectief een beeld van het beroemde monument.
In Jhansi word je opgehaald door onze chauffeur en in ongeveer 45 minuten naar Orchha gebracht.
De meest glorieuze dagen van Orchha liggen in 1531 toen de koning van Orchha op het hoogtepunt van zijn macht besloot het fort te laten bouwen, dat een van de redenen is waarom we nu nog altijd zijn stad bezoeken.
Rondom de Betwa rivier vind je een verzameling tempels, forten, paleizen en tombes die je zullen dwingen meer foto's te maken dan je al van plan was. Op de stadstour die je in de middag maakt zie je het al genoemde Orchha complex, dat op een eiland in de rivier ligt. Het ziet eruit als een fort (en dat was het ook), maar diende ook als paleis. Je bezoekt de paleizen Jahangir Mahal, Raj Mahal, Rai Praveen Mahal, de bijbehorende tuinen en de Laxminarayan tempel.
De hindoeïstische en jain tempels verbeelden saamhorigheid en liefde en zijn al gebouwd tussen 950 en 1050 na Christus.
Oorspronkelijk waren er vijfentachtig tempels, maar eeuwen van invasies en plunderingen hebben ertoe geleid dat er nu nog slechts vijfentwintig over zijn. Gelukkig is dat genoeg om de grootsheid van het historische Khajuraho ook vandaag de dag nog te ervaren.
Varanasi (of Benares of Kashi) ligt in Uttar Pradesh in het oosten van India en is een van de oudste steden ter wereld. Dat is niet de reden om de stad te willen bezoeken. Interessanter is dat de heilige rivier de Ganges door de stad stroomt en het een van de belangrijkste pelgrimplaatsen van het land is. Veel hindoes komen naar Varanasi om te sterven. Ze geloven dat hier doodgaan verlossing brengt.
Varanasi trekt ook veel hindoes die bij zonsopkomst aan de rivier hun religieuze overtuiging kenbaar komen maken. Deze indrukwekkende taferelen bepalen voor velen het beeld van India.
De stad vangt de essentie van India in al zijn glorie, rijkdom en diversiteit. Terwijl je door de doolhofachtige steegjes slentert, ervaar je beelden, geluiden en geuren die je niet zult vergeten.
We nemen je in de avond mee op een wandeling door de opvallendste buurten van Varanasi. Smalle straatjes vol mensen, eetstalletjes, koeien en stieren waar iedereen omheen loopt, tempels, en natuurlijk de 'ghats', de trappen aan de oever van de Ganges.
Een nieuw hoogtepunt is het zien van een Ganga Aarti, een hindoeïstisch ritueel waarin priesters licht aanbieden aan de goden, met bellen en bekkens rammelen, en mantra's zingen om de Ganges, de levensbron van Varanasi, te vereren.
Na het ontbijt rijden we naar Sarnath, een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten. Sarnath is namelijk de plek waar Gautama Boeddha zijn eerste preek hield in het Deer Park nadat hij verlichting had bereikt.
Inclusief
- Overnachtingen in goede 3* en 4* hotels, incl. ontbijt
- Transfers met air-conditioning tijdens de reis
- Trein van Agra naar Jhansi
- Vlucht van Khajuraho naar Varanasi (let op: maximaal 15 kilo bagage pp.)
- Vlucht van Varanasi naar Delhi (let op: maximaal 15 kilo bagage pp.)
- Engelssprekende gids bij stadstours
- Entreebewijzen
- Stadstour Delhi
- Riksja tocht door Chandni Chowk, Delhi
- Bezoek Johori Bazaar in Jaipur
- Stadstour Jaipur, Ambert fort paleis en Stadspaleis
- Excursie: Fatehpur Sikri
- Taj Mahal
- Zonsondergang bij de Taj Mahal vanaf de tuinen van Mehtab Bagh
- Stadstour Orchha
- Stadswandeling Varanasi, Ganga Aarti ritueel bijwonen
- Boottocht op de Ganges, tour naar Sarnath
Exclusief
- Internationale vluchten en luchthavenbelasting
- Persoonlijke verzekeringen, zoals reis- en annuleringsverzekering
- Visum
- Niet vermelde onderdelen
- Persoonlijke uitgaven
- Boekingskosten: €25 per boeking
- Bijdrage Calamiteitenfonds: €5 per boeking (tot 9 personen)
- Bijdrage SGR: €5 per persoon per boeking