22-daagse rondreis India van Zuid naar Noord
Bekijk, ruik en ervaar het bijzondere India, een land dat geen bezoeker onberoerd laat
- Het Lotus Palace in Hampi: een visuele lofzang van zandsteenkleurige bogen
- Wandel langs de eindeloze zandstranden van het altijd warme Goa
- Vergaap je aan de Taj Mahal, het wereldberoemde monument van de liefde
- Maak een kanotocht bij zonsondergang in Alleppey
- Bezoek de forten en spiegelpaleizen van de Maharadja’s in sprookjesachtig Jaipur
India is niet alleen het dichtstbevolkte land ter wereld, het is ook een van de grootste landen ter wereld en een van de meest fascinerende. Een land dat niemand onberoerd laat. De kleuren en geuren, de soms ontroerende beelden, de majestueuze monumenten, de smaken, vergezichten en gastvrije Indiërs, maken de reis van zuid naar noord tot een unieke ervaring. Eentje die je niet wilt missen.
Hoog op de bucketlist van de meeste reizigers staat een bezoek aan de Taj Mahal, het betoverende monument van de liefde in Agra. Daar ga je tijdens deze reis natuurlijk naartoe, maar er is nog veel meer. We beginnen in het zuidelijkste puntje van India, in de staat Kerala, en reizen via de valleien van Wayanad, het bedevaartsoord Hassan, het intrigerende landschap van Hampi, badplaats Goa (met meer dan 100 kilometer strand), hoofdstad Mumbai en het sprookjesachtige oude koninkrijk Jaipur naar Agra, naar de Taj Mahal, in het noorden van India.
Dit reisprogramma is geheel op maat te maken
Geïnspireerd geraakt door dit programma? Boek direct, voeg de reis toe aan je reisplan of pas het samen met onze reisexperts geheel aan jouw wensen aan.Je vliegt naar Cochin met een internationale vlucht. De vlucht is niet in de prijs inbegrepen, maar we helpen je graag met het zoeken naar een geschikte vlucht.
Je bent bijna in de meest zuidelijke punt van India, in de deelstaat Kerala, maar net iets kleiner dan Nederland. Cochin is een havenstad die vanaf de 16e eeuw floreerde dankzij de specerijenhandel.
Aanvankelijk was Kochi een eigen koninkrijk dat vanwege de lucratieve handel tegen de zin van de lokale bevolking met geweld werd ingenomen door eerst de Portugezen en vervolgens de Nederlanders. De buitenlandse invloed is nog altijd goed te zien in Fort Kochi, het meest tot de verbeelding sprekende deel van Cochin. Hier komt het verleden op vele manieren bij elkaar.
Onze gids neemt je mee naar Fort Kochi en Mattancherry, naar koopmanshuizen en de oude pakhuizen die de waterkant en smalle straatjes vullen. Ook op het programma: de Pardesi synagoge in Jew Town (gesloten op vrijdag en zaterdag); de Sint-Franciscuskerk, met bouwjaar 1503 waarschijnlijk de oudste Europese kerk in India; het zogenaamde Nederlandse paleis, ook wel Mattancherry Palace genoemd; en de fotogenieke Chinese vissersnetten aan zee.
's Avonds ga je naar Kathakali kijken, het beroemde dansdrama van Kerala. De geweldige kostuums, de uitgebreide make-up en de pantomime dansstijl, maken deze voorstelling bijzonder.
In Alleppey logeer je in het Community Home Greenpalm Homes, op een eiland op de binnenwateren. Hier krijg je de kans om de Indiaas-Keralaanse cultuur echt te leren kennen! De gids neemt je mee voor een wandeling door het dorp. Je stopt samen met de gids om met mensen te kletsen of een kopje chai te drinken in de openlucht theewinkel. Des te verder je dit gebied van binnenwateren intrekt, des te minder de lokale bevolking gewend is om buitenlandse bezoekers te zien. Om de dag in stijl af te sluiten maak je een kanotocht bij zonsondergang. Mooi extraatje: je gastheer kookt drie keer heerlijk vers Keralaans eten voor je!
Van Calicut naar Wayanad, het doel van vandaag, is het nog een kleine 3 uur rijden.
Wayanad is een prachtig gebied met valleien en een groen tropisch regenwoud, dat als een deken over de bergen ligt. Stel je daar nog mistige bergtoppen, meren en kabbelende riviertjes bij voor en het plaatje is compleet.
Diner in het hotel is inbegrepen.
De Edakkal grot is je eerste stop vandaag. Ook ga je naar een nabijgelegen tribaal dorp, waar je van alles hoort over de lokale levenswijze.
's Avonds kun je een tuinrondleiding krijgen om meer te weten te komen over de belangrijkste kruiden van Kerala.
Diner in het hotel is inbegrepen.
De stad heeft veel te danken aan mahardja Krishnaraja Wadiyar III, die aan het eind van de 18e eeuw en begin 19e eeuw bijna 70 jaar in Mysore de leider was. Hij verstevigde het al bestaande fort, liet meer tempels bouwen en stimuleerde de aanleg van parken en brede lanen.
Er is dus meer dan genoeg te zien en een lange wandeling loont de moeite. Mysore heeft met de Devaraja markt ook een van levendigste markten van Zuid-India.
Allereerst ga je naar Chamundi Hill. Daar heb je niet alleen een panoramisch uitzicht over de stad, maar zie je ook een tempel die is opgedragen aan de godin Chamundi. Meest opvallende onderdeel van het tempelcomplex is de 40 meter hoge 'gopuram', een toren.
Op weg naar beneden maak je een korte stop bij het grote standbeeld ‘De stier van God Shiva’.
Dan: het Mysore paleis. Dit indrukwekkende paleis is van binnen en buiten één en al luxe. Het kenmerkt zich door de vele torentjes en koepels, en het heeft een luxueus interieur met veel gedetailleerde deuren en plafonds. Wandel door de grote gemeubileerde kamers waar ooit de koninklijke familie heeft gewoond en bewonder de collectie kunstschatten van over de hele wereld. Je hebt gelukt als je op een zondag of feestdag bij het paleis bent, want dan wordt het verlicht door duizenden lichtjes.
Anders, maar ook mooi is het Jaganmohan paleis. Neem de tijd om de kunstcollectie uit de 19e eeuw te bewonderen. Opvallend detail: de verf is gemaakt van groenten en mineralen. Geniet ook van de traditionele Mysore Gold Leaf tekeningen die er te zien zijn.
De ochtend gebruiken we om je naar Hassan te rijden. In de middag ga je ontdekken wat de aantrekkingskracht van Hassan op pelgrims is.
Belur was in de 11e en 12e eeuw de hoofdstad van Hoysala. De Channakeshava tempel met zijn torens en gedetailleerde reliëfs van hindoe goden, vogels en dansende figuren, trekken de meeste pelgrims. Als je hier rondloopt vraag je je niet meer af waarom.
Ook het ogenschijnlijk nietige Halebidu was lang geleden de hoofdstad van Hoysala. Het prachtige houtsnijwerk van de tempel toont nog altijd de grootsheid van dit complex. De tempel staat op een stervormige basis en bevat afbeeldingen van scènes uit de heldendichten, zoals de Ramayana.
Het enigszins sprookjesachtige Hampi is beroemd om zijn tempels, ruïnes van paleizen, overblijfselen van aquaducten, oude marktstraten, koninklijke paviljoenen, bastions en schatkistgebouwen. Ze liggen verspreid langs de zuidoever van de Tungabhadra rivier. Hier ontdek je verlaten huizen en afbrokkelende tempels temidden van intrigerende granieten rotsblokken die het landschap bezaaien. Het decor wordt afgewisseld met bananenplantages en rijstvelden.
Dit is een flinke rit van ongeveer 7 uur.
De dag begint met een rondleiding bij de Hampi Bazaar. Via de oude overblijfselen van de originele bazaar gaan we naar de Virupaksha tempel. Sluit je aan bij de pelgrims die in de schaduw van de zuilengang zingen, bidden of slapen. Dit is erg speciaal om te zien!
Eén van de andere hoogtepunten van Hampi is de Shree Vijaya Vitthala tempel. De enorme granieten pilaren van de tempel aan de rivier verbeelden een toonladder. Op de nabijgelegen stenen structuren zijn leeuwen, olifanten en paarden afgebeeld.
Delicaat en wonderschoon is Lotus Palace, een visuele lofzang van zandsteenkleurige bogen, gebouwd voor twee vrouwen van een van de Vijayanagara heersers.
Goed verborgen tussen de rotswanden liggen grottempels, waarin veel details zijn uitgehakt. Deze grottempels hebben een grote spirituele betekenis voor veel Indiërs en bestaan al sinds de 6e eeuw!
Een stenen trap leidt je naar de top van de kloof, waar je wordt beloond met een prachtig panorama. Je kijkt onder meer op de Agastya Thirtha-tank, waar het water van het ravijn instroomt.
Je wordt naar het treinstation van Hubballi gebracht waar je de trein naar Goa neemt. Bij aankomst in Goa staat een chauffeur je al op te wachten om je naar je hotel te brengen.
Goa ligt aan de Arabische Zee, aan de noordkant van de Indische Oceaan. Er is veel aantrekkelijk aan Goa. Om te beginnen heeft het heel veel strand, maar ook vissersdorpjes en een groen achterland; het heeft Portugese roots, maar is toch volledig Indiaas. Je kunt er heerlijk eten, het is het culturele middelpunt voor dans en Goa heeft prachtige zonsondergangen.
Goa heeft meer dan 100 kilometer strand en het hele jaar door temperaturen van rond de 30 graden Celsius. Er zijn drukkere (Baga Beach, Anjuna Beach, Vagator Beach, Arambol Beach) en rustigere stranden (Betalbatim Beach, Bogmalo Beach), maar er zijn altijd palmbomen en het zand is zacht.
De hoofdstad van India (die sommigen nog kennen als Bombay) is met zo’n 20 miljoen mensen ook verreweg de grootste stad. En de stad waar de verschillen tussen arm en rijk het best zichtbaar zijn. Mumbai is Bollywood, India’s reusachtige filmindustrie; het heeft de meest exclusieve restaurants van het land en veel luxe hotels, zoals Taj Mahal Palace, het eerste 5* hotel van India. Maar Mumbai is ook Dharavi Slum, een sloppenwijk waar een miljoen mensen wonen.
Een interessant inkijkje krijg je in Dhobi Ghat, een enorme wijk waar alleen maar Indiërs leven die de was voor anderen doen. Straat na straat hangt vol met drogend wasgoed. De Dhobi kaste die zich met het wassen bezighoudt heeft hier een eigen gemeenschap met scholen en restaurants.
Allereerst nemen we de ferry naar Elephanta Island. Het eiland staat op de werelderfgoedlijst van de VN vanwege de heilige grotten uit de 6e eeuw. De grottempel van Elephanta strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 5000 m2 en ligt grotendeels op een heuvel. Om die te bereiken neem je een trap van ongeveer 100 treden. Boven wordt de aandacht direct getrokken door de 9 indrukwekkende gebeeldhouwde panelen waar bezoekers zoveel moeite voor doen om te zien.
Hierna bezoek je in Mumbai The Gateway of India. Dit monument aan de haven bestaat 'pas' een dikke 100 jaar, maar was meteen al één van de iconische symbolen van de stad.
Jaipur was eeuwenlang een eigen koninkrijk. Dat is lang geleden, maar de stad heeft, nu als onderdeel van India, haar eigen charme bewaard. Het is een van de leukste steden om te bezoeken. Er is een levendige stadskern waar altijd wat te beleven valt en er is veel te zien. De stad heeft de bijnaam de ‘roze stad’, mogelijk omdat de stad ooit roze werd geverfd voor koninklijk bezoek uit Groot-Brittannië. Je vindt er bijvoorbeeld het spectaculaire Ambert Fort en het roze Windpaleis.
Het sprookjesachtige Amber Fort (Fort Ajmer) is een imposante citadel waar, toen Ajmer nog de hoofdstad van het Mogolrijk was, de keizer woonde. Het fort, misschien is paleis een beter woord, is opgetrokken uit rode zandsteen en wit en geel marmer en ligt idyllisch aan het Maotha meer. Het is gebouwd in 1592 en aanzienlijk groter dan je misschien in eerste instantie zou denken. Het heeft verschillende delen met elk een eigen binnenplaats, er zijn koninklijke verblijven, Perzische Tuinen, Turkse baden, er is het spiegelpaleis Diwan-e-Khas (waarvan de muren helemaal bedekt zijn met spiegels), en er staat een paviljoen waar vroeger alleen de vrouwen mochten komen. Het uitzicht vanaf het dak over de Aravalli bergketen en de oude stad is onvergetelijk.
Het Jaipur City Palace, het stadspaleis, bestaat net zo lang als de stad Jaipur. Het was zo’n beetje het eerste gebouw dat door koning Maharadja Sawai Jai Singh II in 1727 werd gebouwd. Hij maakte van Jaipur de nieuwe hoofdstad en verving daarmee Amber. Het paleis werd tot halverwege de vorige eeuw gebruikt voor ceremoniële bijeenkomsten van de maharadja van Jaipur. Binnen de muren van het stadspaleis vind je Mubarak Mahal (het welkomstpaleis) en het Paleismuseum.
Deze koning liet in 1728 ook het Jantar Mantara observatorium bouwen. Hij was een gedreven astroloog en zette zijn belangstelling om in wat het grootste observatorium ter wereld zou worden. Het bevat een 18-delig stenen instrumentarium, allemaal in de openlucht.
De Jama Masjid moskee (niet te verwarren met de gelijknamige moskee in Delhi) was na de bouw de grootste van India. Net zo beroemd is de enorme Buland Darwaza, de poort naar deze oude moskee, ook wel de deur naar de overwinning genoemd. Ook de marmeren tombe van Salim Chishti en het Jodha Bais Palace mag je niet missen. Het paleis bevat een mix van hindoeïstische en Mughal-stijlen. De vijf verdiepingen hoge Panch Mahal, vanwaar je uitkijkt over Fatehpur Sikri, ligt ernaast.
Vervolgens rijden we naar Agra, dat tijdens de 16e en 17e eeuw de zetel van het keizerlijke hof was. Eén enkele familie domineerde India ongeveer 300 jaar. Deze familie staat bekend als de Grote Mughals. Het mooiste overblijfsel is de Taj Mahal, een gedicht van marmer.
De dag krijgt een mooi slot: je gaat ook naar Mehtab Bagh, een complex van tuinen aan de overkant van de Taj Mahal. Zo krijg je bij zonsondergang alvast vanuit een ander perspectief een beeld van het beroemde monument.
De Taj Mahal is een monument van de liefde. De Indiase mogol Sjah Jahan creëerde het als eerbetoon aan zijn vrouw Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. De Taj Mahal is misschien in het echt kleiner dan je verwacht (het is 58 meter hoog en 56 meter breed) maar de indruk die het achterlaat is immens. Dat komt door de uitstraling van het monument, het licht dat altijd in andere tinten over het marmer rolt en de ligging aan de Yemuna rivier (die je aanvankelijk niet eens ziet).
Naar verluidt werkten in 22 jaar zo’n 20 duizend man aan de tombe. Dat was vooral omdat het witte marmer van 300 kilometer verderop moest komen. Het werd met honderden olifanten naar Agra gebracht.
Na dit bezoek word je naar Delhi gereden.
Aantal personen | Vanafprijs per volwassene |
---|---|
2 personen | € 2536 |
3 personen | € 2341 |
4 personen | € 2341 |
5 personen | € 2341 |
6+ personen | € 2341 |
Inclusief
- Overnachtingen in goede hotels
- Verblijf in een homestay in Alleppey met alle maaltijden
- Maaltijden verder zoals aangegeven in het dagprogramma
- Transfers met air-conditioned minibus tijdens de reis
- Binnenlandse vlucht van Mumbai naar Jaipur
- Trein van Alleppey naar Calicut
- Trein van Badami naar Goa
- Nachttrein van Goa naar Mumbai
- Engelssprekende gids
- Stadstour Cochin, Kathakali voorstelling
- Dorpswandeling Alleppey, kanotocht bij zonsondergang
- Bezoek aan de Edakkal Grot, tribaal dorpje, tuinrondleiding
- Dagtour Mysore
- Tempeltour Hassan
- Dagtour Hampi
- Tour Grottempels Badami
- Bezoek aan Elephanta Island en The Gateway of India
- Stadstour Jaipur, Ambert fort paleis en Stadspaleis
- Tour Fatehpur Sikri, Taj Mahal vanaf Mehtab Bagh
- Bezoek aan de Taj Mahal
Exclusief
- Internationale vluchten
- Persoonlijke verzekeringen, zoals reis- en annuleringsverzekering
- Visum
- Niet vermelde onderdelen
- Persoonlijke uitgaven
- Boekingskosten: €25 per boeking
- Bijdrage Calamiteitenfonds: €5 per boeking (tot 9 personen)
- Bijdrage SGR: €5 per persoon per boeking
Bovengenoemde vanafprijzen zijn geldig bij vertrek tussen 28-10-2024 en 31-03-2025.
Prijzen voor kinderen (t/m 11 jaar) en baby's (t/m 2 jaar) kunnen afwijken. Bereken de exacte prijs hieronder.