Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reissoorten
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
Deals
Kunnen we je verder helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen. Wij zijn iedere dag geopend van 06:00 tot 20:00 uur!
WHATSAPP
WhatsApp openen
TELEFOON
+31 (0) 85 006 2044
FACEBOOK
Facebook openen
BELAFSPRAAK
Maak een belafspraak
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Sluiten
Contact

Kunnen we je verder helpen?

Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen.
Wij zijn iedere dag geopend
van 06:00 tot 20:00 uur!
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Bestemmingen
Reissoorten
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
Deals
Mijn AsiaDirect
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Reistips China

Reistips China

Wat moet je weten voordat je naar China gaat?

Maatwerkreis China

1
Beschrijf jouw droomreis door China
2
Onze reisexperts matchen jouw wensen met de perfecte reis
3
Boek jouw vakantie alleen als je 100% tevreden bent

Voorbereiding China reis

Wat moet je doen om je reis naar China voor te bereiden? Wat moet je absoluut niet vergeten? De antwoorden staan in deze checklist reistips China.

Onze China rondreizen

Zin om China te ontdekken? Doe het met onze China rondreizen!

China heeft niet alleen intrigerende steden en een totaal eigen cultuur, maar ook nog eens een overweldigend aanbod aan natuurschoon. Er is natuurlijk de Chinese Muur en de mysterieuze Verboden Stad in Beijing. Maar je kunt ook reuzenpanda’s gaan zien in Chengdu of naar het wereldberoemde terracottaleger in Xian gaan kijken. Dit zijn reizen die wij momenteel naar China aanbieden:

Visum

Nederlanders en Belgen die China voor 31 december 2025 als toerist willen bezoeken, hoeven -mits zij niet langer dan 15 dagen in het land blijven- geen visum aan te vragen. Je moet wel een paspoort hebben dat bij aankomst nog 6 maanden geldig is. En je moet een retourticket kunnen laten zien.

Reis je langer dan 15 dagen naar China en/of na 31 december 2025, dan heb je hoe dan ook een visum nodig.

Je kunt je visum zelf aanvragen via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Je moet je dan registreren en online documenten doorsturen. Als de documenten na enige tijd zijn verwerkt, geeft de website aan: ‘Passport to be submitted’. Ga dan naar de CVASC van de ambassade in Den Haag om de aanvraag te voltooien (onder meer door vingerafdrukken af te geven) en te betalen. Later kun je dan bij het Chinese Visa Application Service Center je paspoort met visum ophalen of dit op laten sturen.

Je kunt de procedure ook opstarten via een visumbureau (of bijvoorbeeld via de ANWB). Een visum kost ongeveer 115 euro, maar is duurder via een visumbureau.

Informeer voor de zekerheid altijd even bij CVASC of de Chinese ambassade of je een visum moet aanvragen. Voor sommige regio’s gelden namelijk uitzonderingsregels, zoals Tibet, Hongkong en Hainan.

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor China zijn:

  • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
  • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

reistips china
Vrouw in Naxi klederdracht voor Jade Dragon Snow Mountain

eSIM internet

Een digitale simkaart, eSIM, werkt precies hetzelfde als een fysieke simkaart. De simkaart stuurt een code naar je provider zodat die jouw nummer met het internet verbindt. Deze elektronische simkaart zorgt ervoor dat je geen plastic simkaart meer nodig hebt.

eSIM internet op reis is voor ons de beste keuze. Met een eSIM digitale simkaart heb je zodra je ergens landt meteen een internetverbinding. Je hoeft je primaire simkaart niet te verwijderen. Na je reis kun je deze thuis meteen weer gebruiken.

Check hier direct de opties voor eSIM in meer dan 200 landen en regio’s! Per land kun je kiezen hoe lang de eSIM geldig is en hoeveel Gigabyte data je wilt gebruiken.

Betalen in China

Met een app betalen in China

In China wordt bijna niet meer met cash geld betaald. Nagenoeg iedereen gebruikt een mobiele app om te betalen of geld over te maken. We raden je dus zeer aan om zo’n app te downloaden via App Store (Apple) of Google Play (Android), zodat je in China gemakkelijk kunt afrekenen zonder (te veel) cash op zak te moeten hebben. Populair zijn de apps Alipay en WeChat. Je hebt geen Chinese bankrekening nodig, maar kunt de app verbinden aan je creditcard of bankrekening.  Hier zie je hoe Alipay werkt. En hier lees je meer over WeChat.

Pinnen in China

Reistips China: pinnen. Je kunt in de grote steden en op plekken waar veel buitenlandse toeristen pinnen. Alhoewel je niet bij alle banken kunt pinnen, kun je wel terecht bij Bank of China en ICBC. Kijk bij andere banken of ze het logo van Cirrus of Maestro hebben. Let er op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

Met een creditcard betalen in China

In sommige winkels en hotels kun in China met pin betalen, maar ga daar niet standaard van uit. Neem dus ook een creditcard mee om af te kunnen rekenen. In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je creditcard betalen. Je kunt ook met je creditcard geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas). En je kunt met je creditcard bij veel Chinese banken cash geld opnemen in het kantoor.

china beijing verboden stad forbidden city
Reistips China: bezoek De Verboden Stad in Beijing

Bagage

Controleer in je reisbescheiden hoeveel bagage je mag inchecken. Bij de meeste grote luchtvaart-maatschappijen is dit 20-23 kilo per persoon.

Paspoort

Zorg dat je paspoort nog 6 maanden geldig is op het moment dat je bent geland in bijvoorbeeld Bejing, Shanghai of Hongkong.

Reisverzekering

Reistips China: sluit een reisverzekering af. Mogelijk zijn niet alle kosten van eventuele zorg in het buitenland of een onverwachte terugkeer naar huis opgenomen in je basiszorgverzekering. En zorg dat je een reisverzekering met werelddekking kiest. Veel reisverzekeringen hebben standaard Europadekking.

Medicijnen

Belangrijk bij je voorbereiding van je China reis: controleer vooraf of je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt. Het hangt af van de soort medicijnen die je gebruikt. Je wilt voorkomen dat je medicijnen in China voor drugs worden aangezien.

Checklist

Leg persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen op tijd klaar. Verder kun je in China bijna van alles kopen, vooral in de grote steden. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

  • Paspoort
  • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
  • Reisbescheiden
  • Geld, pinpas en creditcard
  • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
  • Medicijnen en medicijnverklaring
  • Reisapotheek / EHBO-set
  • Zonnebril & hoed / pet
  • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
  • Fototoestel en filmcamera
  • Luchtige kleding
  • Wandelschoenen
  • Zwemkleding
  • Slippers
  • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
  • Bril / lenzen en aanverwante benodigdheden
reistips china
Stevige schoenen komen van pas op de Chinese Muur

Reistips China: Duurzaam reizen

Wat kun je doen om jouw China reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar reistips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.

  • Neem de trein! China heeft een modern en zeer effectief spoorwegstelsel. Tussen alle grote steden rijden hogesnelheidstreinen die je rap en comfortabel van de ene plek naar de andere brengen.
  • Eet eens streetfood. Het eten in China lijkt niet op wat er in Nederland vaak voor Chinees doorgaat. Elke regio heeft haar eigen specialiteiten en die zijn de moeite waard om te proberen. Streetfood eten is niet alleen avontuurlijk en heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.
  • Geef geen geld aan bedelende kinderen. Je wilt iemand helpen en zeker als het om jonge kinderen gaat. Wat kleingeld geven als iemand zit te bedelen lijkt een gemakkelijke manier om iets goeds te doen. Maar doe het niet. De kinderen zijn vaak geronseld door bendes en moeten het geld dat ze krijgen direct afgeven. Je helpt ze dus niet.

Wil je nog meer reistips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen.

Beste reistijd

We hoeven je niet uit te leggen dat China een gigantisch land is. Het maakt dus voor de beste reistijd nogal uit wanneer je waar bent. Toch kun je in het algemeen wel zeggen dat het voorjaar, juni en de herfst goede periodes zijn om zo’n beetje overal in China goed te kunnen reizen. De temperaturen zijn dan comfortabel en het is overwegend droog.

In de wintermaanden is het erg koud in het noordelijke berggebied en in de zomermaanden broeierig heet in het zuiden. Tussen juni en september kan er op veel plekken in China regen vallen, maar niet zo extreem als de tropische stortbuien in Vietnam of Thailand. Het zuiden is tropischer qua klimaat en heeft in de zomerse maanden meer regen dan het noorden.

china shangrila tiger leaping gorge
Reistips China: dreigende wolken bij de Tiger Leaping Gorge

Tijdsverschil

Je zou denken dat China meerdere tijdszones heeft omdat het zo’n enorm land is. Feitelijk is dat ook zo, het land heeft er 5, maar men heeft besloten dat er overal in China een en dezelfde tijdzone is. In China is het in de zomertijd 6 uur later dan in Nederland en België in de wintertijd 7 uur.

Reistips China: Eten

Het Chinees was in Nederland een van de eerste buitenlandse keukens die werden gewaardeerd door een breed publiek. Al duurde het een tijdje voordat men ontdekte dat dat Chinees veelal gebaseerd was op de Indonesische keuken. Helemaal niet erg, maar het betekende wel dat het lang duurde voordat de kwaliteiten van de echte Chinese keuken werden ontdekt in Nederland.

Wat moet je zeker proeven?

  • Pekingeend wordt weleens het meest Chinese gerecht genoemd. Het bestaat al sinds de middeleeuwen en werd standaard op het menu gezet als buitenlandse gasten China bezochten. De stukjes eend met een knapperig korstje, dat wordt opgediend met een dun pannenkoekje en zoete sojasaus, is een publiekslieveling van Chinezen en reizigers.
  • Hot pot. Chinezen (en andere Aziaten) kun je midden in de nacht wakker maken voor hot pot. In een pruttelende pot bouillon op de eettafel wordt door de tafelgenoten vlees en groente gekookt. Een goede bouillon is de basis en de smaakmaker voor een maaltijd die het liefst met zoveel mogelijk mensen wordt genuttigd. Hot pot is ook een sociaal evenement.
  • Dim sum komt oorspronkelijk uit Guangzhou, waar een selectie van kleine hapjes als ontbijt of lunch bij de thee werd geserveerd. Inmiddels is dim sum op elk moment van de dag geliefd bij de Chinezen (en niet bij hen alleen). Er zijn honderden dim sum gerechten van groente, vlees of juist zoet.
  • Liefhebbers van pittig eten moeten absoluut de Sichuan keuken proberen, want spicy betekent hier echt iets! Bijvoorbeeld Sichuan varkensvlees, een sappig gerecht waarvoor varkensvlees in eiwit en zetmeel wordt gewikkeld en gekookt in bouillon.

Er valt nog veel meer te proberen en te genieten, dus ga vooral op zoek en geef je smaakpapillen de kans nieuwe gerechten te proeven.

Feestdagen en vrije dagen

reistips china
Moeder en dochter doen inkopen voor Chinees nieuwjaar

Dit zijn een paar van de belangrijkste nationale feestdagen:

  • Chinees nieuwjaar. Dat het Chinees Nieuwjaar de belangrijkste festiviteit van het jaar is zal niemand verbazen. Het wordt wereldwijd door Chinese gemeenschappen gevierd en zeker in China. Op de laatste dag van het jaar is de traditie dat familieleden van heinde en ver naar hun geboortegrond terugkeren om het nieuwe jaar met hun ouders, broers en zussen te vieren. Voor en na de driedaagse Chinese Nieuwjaar festiviteiten is het drukker dan druk om te reizen. Honderden miljoenen Chinezen verplaatsen zich per auto, bus, trein en vliegtuig.
  • Golden Weeks. China kent drie ‘golden weeks’ per jaar. Dit is een periode van ongeveer 7 dagen waarin bijna iedereen vrij is. Het Chinees Nieuwjaar is er daar een van, de anderen vallen rond Labor Day (1 mei) en het Mid-Autumn Festival (in oktober).
  • Het Mid-Autumn Festival (of Mooncake Festival) wordt in het najaar gehouden en is gebaseerd op een meer dan 3 duizend jaar oude traditie waarin de oogst wordt gevierd. In China is het Mid-Autumn Festival bijna net zo belangrijk als het Chinees Nieuwjaar. dat betekent dat er veel festiviteiten zijn in het hele land. Er worden overal lantaarns (die het pad naar voorspoed en geluk verlichten) opgehangen en er worden mooncakes gemaakt en verkocht. Een cakeje met zoete bonen, eigeel en vlees.

Veelgestelde vragen over reizen in China

Dit zijn veelgestelde vragen over China. Vragen en reistips China:

Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?

Voor tempels geldt dat je je fatsoenlijk moet kleden. Dus: nooit blote schouders (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen blote benen.

Een lange broek of rok/jurk is de beste keuze (geen leggings). Een korte broek of rok tot op de knie is meestal geen probleem. Je kunt ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee af te dekken.

china shanghai longhua pagode en tempel
Reistips China: de Longhua pagode en tempel in Shanghai

Moet ik een reisstekker meenemen?

Naar China kun je maar beter een reisstekker meenemen. Ze gebruiken daar verschillende stopcontacten. Op sommige kun je je Europese stekker moeiteloos aansluiten, voor andere heb je een reisstekker nodig.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

We hebben een paar reistips China voor je:

  • Toegang tot internet. China blokkeert veel websites die in het westen vrij toegankelijk zijn. YouTube, Facebook of Google zijn (soms) niet beschikbaar. Wil je toch in contact met het thuisfront blijven, overweeg dan een VPN (Virtual Private Network). De VPN zorgt er via een omweg voor dat je toch op je Facebook kunt, bijvoorbeeld.
  • Een glimlach doet wonderen. Veel oudere Chinezen spreken geen of slecht Engels, een glimlach is dan de perfecte manier om op een aardige manier contact te maken. Het helpt echt! Veel jongere Chinezen leren wel Engels en willen vast dolgraag een praatje maken.
  • Roken. Het lijkt wel of iedereen in China nog rookt. Zelfs op plaatsen waar we het in Nederland en België niet meer gewend zijn. Iemand een sigaret aanbieden is in China een keurige manier om contact te maken. Word je een sigaret aangeboden en rook je niet, wijs deze geste dan beleefd af. Als je bij het boeken van een hotel een niet-rokers kamers hebt gereserveerd, moet je niet verbaasd zijn als de gasten voor jou op de kamer wel hebben gerookt.

Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!

Kan ik er een auto huren?

Lastig, want je moet een (tijdelijk) Chinees rijbewijs hebben om zelf auto te mogen rijden. Bovendien: het kost amper meer om een auto met chauffeur te huren. Dat is wel zo comfortabel. En bovendien veiliger, want in China gebeuren gemiddeld meer ongelukken dan in Europa.

Is het geven van fooi gebruikelijk?

Fooi geven is geen gangbaar gebruik in China. Het wordt dan ook niet verwacht, behalve op locaties waar chauffeurs en gidsen veel met toeristen te maken hebben. Zij zijn het inmiddels gewend dat ze wat extra krijgen. Omdat de lonen in China erg laag zijn, wordt een fooi uiteraard wel zeer op prijs gesteld.

Is het er veilig om rond te reizen?

China is een veilig land om te reizen. Je kunt je eigen veiligheid bevorderen door goed op te letten, net zoals je waarschijnlijk thuis doet. Zwaai niet met veel geld of creditcards, houd altijd wat klein geld apart. Draag geen opvallende juwelen en let op je tas en je telefoon. Gedraag je beleefd (en rustig) en houd er wat kleding betreft rekening mee dat China een conservatief land is.

reistips china
Veel steden in China hebben een modern centrum: Kunming

Kan ik er op straat eten?

Dat kan. Let gewoon goed op hoe een tentje eruit ziet en of er veel mensen zijn. China heeft heerlijk streefood. Probeer maar eens jianbing (een gevuld gebakken pannenkoekje met ei en groente dat veel Chinezen als ontbijt eten), guotie (een Noord-Chinese dumpling) of baozi (denk aan de baopao zoals wij hem kennen).

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Nee, niet doen. Je kunt overal voor weinig geld water in flessen kopen.

Wat als ik ziek word?

De medische voorzieningen in China zijn in de privéziekenhuizen van de wat grotere steden goed. Er is een aanzienlijk verschil tussen de privéziekenhuizen en de ziekenhuizen van de overheid. Kies altijd voor een privéziekenhuis. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met je verzekeraar.