Fair Deal staat voor ons streven om duurzamer te reizen. Kan dat? Staan de begrippen duurzaam en reizen niet haaks op elkaar? Wat betekenen woorden als duurzaam en ecovriendelijk eigenlijk? Zijn het goedbedoelde modewoorden of staan ze echt ergens voor? In dit blog vertellen we hoe het zit en hoe wij erover denken.
WAT IS DUURZAAM REIZEN?
Kom jij ook weleens op een feestje waar het woord vliegschaamte al snel valt, als iemand vertelt over een geplande vakantie? Vliegen en duurzaam reizen zitten elkaar stevig in de weg, daarover zodadelijk meer. Duurzaam reizen gaat niet alleen over vliegen, het gaat over hoe vakantiegangers zich gedragen op reis, welke impact zij daar hebben en over wat wij als reisorganisatie doen om zo’n reis voor alle betrokkenen succesvol te maken, vandaar Fair Deal.
DUURZAAM VOLGENS TRAVELIFE
AsiaDirect is Travelife Partner. Travelife omschrijft zich als “een internationaal toonaangevend management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.”
Travelife helpt aangesloten reisburo’s, hotels en touroperators te verwezenlijken dat reizen werkelijk duurzamer zijn, en controleert dit ook. Het draait bij Travelife niet alleen om de bescherming van de natuur op verre bestemmingen, maar men beoordeelt ook de sociale- en milieu aspecten die bij reizen een rol spelen.
Waar gaat het dan bijvoorbeeld over? Dat je niet onnodig veel water gebruikt, je geen natuur vernielt, je de lokale bevolking steunt door er boodschappen te doen of een souvernir te kopen, of je ter plekke de trein neemt of binnenlands vliegt, of je op de rug van een olifant wilt rijden of per se niet, of je kindermisbruik signaleert en of je met een reisburo op vakantie gaat waar de arbeidsomstandigheden van hotelpersoneel en de gidsen goed geregeld zijn. Volgens Travelife valt dat allemaal onder duurzaam reizen.
DE FAIR DEAL KEUZES VAN ASIADIRECT
Veel van deze keuzes maken wij al voor je. Zo bieden we geen tours aan met ritjes op de rug van olifanten. Dieren spotten doen we in natuurgebieden en nationale parken waar de dieren in vrijheid leven.
Ook als het om accommodatie gaat selecteren we steeds vaker hotels en resorts die zich inzetten voor een duurzame samenleving. Daar kun jij bij helpen. We hebben twee labels gemaakt waarmee we ‘Eco Top Keuze’ hotels en ‘Ecovriendelijke’ accommodaties voor je in de spotlight zetten. Wat het precies betekent lees je in dit blog.
In onze Fair Deal reizen kiezen we voor treinreizen waar we eerder binnenlands vlogen, we zoeken naar accommodaties waar men actief zorgt voor flora en fauna, en meer activiteiten bestaan uit wandelen, fietsen en het bezoeken en ontmoeten van de lokale bevolking.
Waar we geen invloed op hebben is intercontinentaal vliegen. Wil je iets van Thailand, Vietnam of Sri Lanka zien, dan moet je ver vliegen. Natuurlijk, je kunt het ook niet doen en naar Vlieland gaan (mooi, trouwens), maar zo werkt het niet. We zijn nieuwsgierig en willen de wereld ontdekken. Dus vliegen we.
IS VLIEGEN SLECHT VOOR HET MILIEU?
Die vraag kan tegenwoordig iedereen zonder nadenken beantwoorden: ja, vliegen is slecht voor het milieu. Toch wordt hoeveel CO2 je uitstoot niet alleen bepaald door een vliegreis. Het maakt heel veel uit hoe groot je gezin is, hoeveel vlees je eet, hoe hoog je de kachel opstookt en of je met de auto naar je werk gaat of met de trein. Kijk eens naar dit overzicht van milieucentraal.nl
MINDER VLIEGEN
Je kunt niet op vakantie naar Thailand, Vietnam, Japan of Cambodja zonder te vliegen (tenzij je heel veel tijd hebt). Die keuze maak je zelf.
Goed om te weten: het maakt veel uit hoe vaak je naar een van deze landen vliegt. Doe je dat vier keer per jaar of een keer in de vijf jaar, bijvoorbeeld. Ook maakt het uit of je economy vliegt of business. In economy passen meer mensen, je stoot dus per persoon minder CO2 uit. Rechtstreeks vliegen is ook beter, want landen en opstijgen veroorzaakt de meeste vervuiling. En -tot slot- maakt het ook nog uit of je vliegtuig nieuw is of oud (nieuw is minder vervuilend).
In al onze duurzame reizen kiezen we binnen de landsgrenzen van je bestemming voor de trein in plaats van het vliegtuig. Dat helpt, zegt milieucentraal.nl: “Een vliegreis belast het milieu maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer).”
CO2-UITSTOOT VAN VLIEGEN COMPENSEREN
Het compenseren van de CO2-uitstoot van je reis is een goed idee, maar helaas geen wondermiddel. De CO2-uitstoot vermindert namelijk niet, maar blijft in het beste geval gelijk als je je uitstoot compenseert. Het duurt een tijdje voordat de uitstoot van een vlucht door nieuw aan te planten bomen wordt goedgemaakt. Dat is overigens geen enkele reden om niet de CO2-uitstoot van je reis te compenseren. Het vermindert niet, maar vermeerdert ook niet, en dat is toch een verschil.
Je kunt op twee manieren compenseren, meldt natuurenmilieu.nl:
Het geld dat je doneert wordt gebruikt om bomen te planten. Bomen nemen CO2 op uit de lucht. Dat kan bijvoorbeeld via TreesForAll of StukjeNatuur.
Het verminderen en voorkomen van CO2-uitstoot elders. In Nederland kun je terecht bij FairClimateFund. En je kent misschien al GreenSeat. Het vervoersmiddel en de bestemming van jouw reis bepalen hoeveel CO2-uitstoot jouw reis veroorzaakt. GreenSeat heeft hiervoor een gemiddelde uitstoot berekend en weet hoeveel huishoudens je toegang moet geven tot duurzame energie om ervoor te zorgen dat het aantal CO2 in de atmosfeer niet toeneemt.
FAIR DEAL REIZEN MET ASIADIRECT
Dat we twee labels hebben gemaakt die aangeven wanneer een hotel ecovriendelijk is en dat we sommige van onze reizen Fair Deal noemen is geen oplossing voor de milieuproblemen waar de wereld mee worstelt, maar het is ook geen zinloze lege boodschap of reclamestunt. We proberen wel degelijk ons steentje bij te dragen aan een samenleving waarin plaats is voor mens, dier en natuur, waarin we onze leefomgeving beschermen, om er nog lang van te kunnen genieten.
We respecteren niet alleen de natuur, maar ook de mensen die afhankelijk van onze reizigers zijn. Reizen helpt mensen in een ander deel van de wereld aan een welverdiende boterham. In Thailand werken meer dan 4 miljoen mensen in het toerisme, in Vietnam bijna anderhalf miljoen. Als jij dus street food eet, help je direct iemand, en ook als je lokale producten koopt bij een boer of in een dorpswinkeltje. Kijk eens naar deze tips van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Alleen met niet vliegen lossen we de problemen niet op, net zo min als we allemaal stoppen met vlees eten, helemaal geen plastic of aardgas meer gebruiken, of nog maar een keer in de week douchen of eens per jaar een nieuwe broek kopen. Het gaat om wat we allemaal elke dag doen, ongeacht waar we zijn, thuis of op reis.