Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Deals
Hot Deals, Fair Deals & Aanbiedingen
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Wanneer is het regenseizoen in Thailand?'
Thailand

Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

Zelf een rondreis
door Thailand maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Jeroen » 2024

Het regenseizoen in Thailand loopt van eind maart tot en met oktober. September en oktober zijn de natste maanden. In sommige periodes van het jaar valt er geen druppel regen, in andere maanden (niet voor niets het regenseizoen genoemd) stort het water zich af en toe met bakken uit de hemel. Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten. We kunnen daardoor goed voorspellen wat voor weer het in Thailand wordt. Ideaal voor het plannen van je rondreis naar het land van de glimlach!

Centraal-Thailand Max. temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Jan 29 5
Feb 32 25
Mrt 34 30
Apr 36 70
Mei 33 190
Jun 32 150
Jul 31 155
Aug 31 185
Sep 31 315
Okt 31 235
Nov 30 50
Dec 28 10
Temperatuur en neerslag in Centraal-Thailand, waar Bangkok en Ayutthaya liggen
Centraal-ThailandJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Max. temperatuur (°C)293234363432313131313028
Neerslag (mm)52530701901501551853152355010
Temperatuur en neerslag in Centraal-Thailand, waar Bangkok en Ayutthaya liggen
Jongentje in de regen in Thailand
Plezier tijdens het regenseizoen in Thailand

Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

Er zijn drie seizoenen: het warme seizoen in maart, april en mei. Daarna is het regenseizoen in Thailand: van eind maart, begin april tot en met oktober. En als derde het droge seizoen, globaal van november tot eind februari.

  • Kans op regen: eind maart tot en met oktober, soms begin november
  • Natste maanden: september en oktober

Het maakt nog wel uit waar in Thailand je bent, want het zuiden van Thailand wijkt hiervan af. Eigenlijk hebben ze daar alleen een nat en een droog seizoen. In Krabi en op Phuket, Koh Phi Phi of Koh Lanta aan de westkant bij de Andamanse Zee kan er een bui vallen van mei tot eind oktober (en dan vooral in september en oktober). Terwijl het aan de oostkant (Koh Samui, Koh Tao, Koh Phangan) bij de Golf van Thailand eigenlijk alleen regent tussen oktober en half december. In juni, juli en augustus is het daar droog en prettig.

TIP – Meer weten over het weer in Thailand? Bekijk onze pagina over de beste reistijd voor Thailand.

Het regenseizoen in Thailand
Het regenseizoen in Thailand

Kun je tijdens het regenseizoen reizen in Thailand?

Ja! Je kunt het hele jaar door hartstikke goed reizen in Thailand, zelfs tijdens het regenseizoen in Thailand. Laat je door de regen niet afschrikken, want het regent zelden een hele dag. Meestal zijn het donderbuien van een uur of twee. Daarna schijnt de zon weer alsof er geen druppel regen is gevallen.

TIP – Als je niet afhankelijk van schoolvakanties bent, bezoek Thailand tussen november en maart. Het is er dan droog en het minst warm.

Welke plekken kun je bezoeken tijdens het regenseizoen in Thailand?

Reis je in de zomermaanden, dan zit je op de eilanden aan de Golf van Thailand (Koh Samui, Koh Tao, Koh Phangan) goed; het regent daar dan niet en de temperaturen zijn comfortabel. Maar nogmaals, zelfs een bui regen in Bangkok, Chiang Mai of Ayutthaya zal het reisplezier van een rondreis in Thailand niet bederven, want het regenseizoen heeft ook voordelen.

LEES OOK: Wat te doen in Thailand? 10 écht goede tips!
Thailand is een heerlijk land om op vakantie te gaan. Je kunt er zoveel beleven. Het weer is warm, het eten geweldig, de mensen leuk, en er zijn zoveel stranden en tempels dat je moeite hebt met kiezen. Daarom: wat te doen in Thailand?

Regenseizoen in Noord-Thailand

In Noord-Thailand begint het regenseizoen eind april en duurt tot begin november. Dan kan het in de grootste steden Chiang Mai, Chiang Rai en de rest van de bergachtige Thaise noordelijke provincies ook flink regenen. De meeste neerslag valt in september. Bijna altijd zijn het hevige buien van een uur of iets langer, vaak aan het eind van de middag of in de avond.

Het regent dus zelden een hele dag. Dat betekent dat je gewoon veel kunt doen en misschien af en toe een uurtje moet schuilen. Vergeet niet: tijdens het regenseizoen in Thailand liggen de groene heuvels en de rijstvelden er mooier bij dan ooit. Door de regen is het ook iets koeler, en dat is heerlijk.

Rijstvelden in Chiang Mai
Het regenseizoen in Thailand is goed voor de rijstvelden in Chiang Mai

Regenseizoen in Centraal-Thailand

In Centraal-Thailand, en dat is inclusief Bangkok en Ayutthaya, is het regenseizoen van eind april tot oktober, begin november. In Bangkok regent het vaak pas in de loop van de middag, in de avond of ’s nachts, en dan maar zelden langer dan een uur, of twee. Je kunt in de Thaise hoofdstad, maar ook in Ayutthaya, dus nog een heleboel doen zonder nat te worden. De lucht is na een bui regen fris en schoon, en het is even minder warm. Een buitje regen is daarom af en toe best welkom.

Regenseizoen in Zuid-Thailand

In Zuid-Thailand maakt het in het regenseizoen veel uit waar je bent. Preciezer: verblijf je aan de Golf van Thailand (dat is de oostkust) of aan de Andamanse Zee (de westkust). Aan de Golf van Thailand (Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao) is het tijdens het regenseizoen in Thailand het beste toeven. Het regenseizoen is hier kort. Van juni tot en met augustus is het er droog. De regen valt tussen september en half december.

In Krabi, Phuket, Koh Phi Phi of Koh Lanta aan de westkant bij de Andamanse Zee kan er een bui vallen van mei tot eind oktober (en dan vooral in september en oktober). Ondanks de regen in het zuiden, kun je nog steeds genieten van allerlei excursies in Thailand

Wat zijn de voordelen van het regenseizoen?

  • Het kan in het regenseizoen in Thailand geweldig kort en hard regenen
  • Word je nat? Het water is warm en je droogt snel op
  • Het regent zelden een hele dag. Meestal maar een uur, of een paar uur
  • De straten spoelen schoon, de smog wordt verdreven
  • Het is op veel plekken minder druk. Dat is wel zo fijn
  • Het landschap floreert. Het is groener en mooier
  • Watervallen zijn massiever en dus indrukwekkender
Thailand regenachtig landschap
Gaat het regenen of niet?

Wat zijn de nadelen van het regenseizoen?

  • Als het echt heel hard stormt varen sommige ferry’s en boten niet
  • Sommige eilanden laten dan geen bezoekers toe. Hotels zijn dicht

De eilanden die echt moeilijk toegankelijk zijn in de regenperiode laten vaak ook geen bezoekers toe. Hotels en restaurants zijn dicht, dus die eilanden boeken we dan ook niet voor je.

Verder kunnen we eigenlijk geen nadelen bedenken. Laat je niet tegenhouden door het regenseizoen in Thailand. Het leukste vakantieland van Azië is net zo fijn als altijd. Heb je vragen over je reis of wil je met één van onze reisexperts je plannen doorspreken, bel ze gewoon op. Dan heb je meteen antwoorden op al je vragen!

LEES OOK: Dit zijn onze strandvakanties in Thailand
Wil je een levendig strand, met watersport en andere activiteiten, of kies je voor een afgelegen baai waar je in alle rust ’s avonds op het strand kunt dineren? Het kan allemaal en het kan trouwens ook allebei, want we maken je vakantie helemaal voor je op maat.

Wat is de temperatuur tijdens het regenseizoen?

Of het nou veel regent of helemaal niet doet weinig met de temperatuur in het regenseizoen in Thailand. Het blijft warm. Het hangt er een beetje vanaf waar je bent, maar reken op temperaturen tussen de 25°C en 32°C. De hoge luchtvochtigheid geeft je het idee dat het nog warmer is dan je al denkt.

In het bergachtige noorden van Thailand, zoals in Chiang Mai en Chiang Rai, is het altijd iets koeler. De temperaturen schommelen daar tussen de 24°C en 30°C. In het zuiden, zoals op Phuket en Krabi, is het warmer: 27°C tot 33°C.

Wat te doen in Thailand als het regent?

Ben je in het regenseizoen in Thailand en vallen er echt serieuze druppels, dan kun je dit doen:

  • Bezoek een museum. Ben je in Bangkok, ga dan naar het (gratis te bezoeken) Bangkok Art & Culture Centre (BACC). Of naar het verrassende (en grote) MOCA Bangkok. In Chiang Mai tippen we het Museum of World Insects and Natural Wonders.
  • Doe een kookcursus. Heb je altijd al de geheimen van de Thaise keuken willen kennen, grijp dan nu je kans.
  • Neem een massage. Voor een goede massage hoef je in Thailand nooit ver te zoeken. Op zo’n beetje elke straathoek zit wel een massagesalon. En weet: ze hoeven er niet luxe uit te zien om toch heel goed te zijn.
  • De Thai doen het als ze het buiten te warm vinden, maar je bent er ook goed beschermd tegen de regen: ga naar een shopping mall. Vooral met winkels, maar vaak ook met een bioscoop of ander entertainment. Je kunt trouwens altijd goed eten in de food court.
Jeroen, auteur van het artikel Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Algemene info