Wat moet je doen om je reis naar Vietnam voor te bereiden? Wat moet je absoluut niet vergeten? De antwoorden staan op deze pagina reistips Vietnam.
Rondreizen Vietnam
Zin in een Vietnamese ontdekkingsreis? Ontdek onze Vietnam rondreizen!
Beleef Vietnam: van de adembenemende Halong Bay tot het bruisende straatleven van Ho Chi Minh City, dit is de reis die je blik zal verruimen. Dompel je onder in een land van tijdloze charme, rijke geschiedenis en ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid.
- Vietnam rondreizen
- Vietnam strandvakanties
- Vietnam familiereizen
- Bouwstenen voor Vietnam
- Excursies in Vietnam
Visum
Als je naar Vietnam wilt, heb je altijd een visum nodig (en dat geldt ook voor kinderen). Als je op vakantie gaat en niet langer dan 30 dagen wilt blijven, en maar 1 keer het land in wilt reizen, kun je het beste een e-visum aanvragen. Dat is een digitaal visum waarmee je Vietnam in mag. Gebruik voor de aanvraag het formulier op de officiële website van de Vietnamese overheid.
Vraag je e-visum op tijd aan (maar niet langer dan 90 dagen voordat je in Vietnam aankomt). Gebruik een pasfoto in kleur. Je mag geen bril (hoed of pet) dragen op de foto en deze moet tegen een egale lichte achtergrond zijn gemaakt. Je moet afrekenen met een creditcard.
Een (werk)dag of vier na je digitale aanvraag ontvang je een bevestigingscode, en later je visum. Maak een print van het visum en neem die mee. Je paspoort moet bij aankomst in Vietnam nog 6 maanden geldig zijn en twee lege bladzijden hebben.
Dit is het beste visum voor reizigers die per vliegtuig of over land in Vietnam arriveren. Kom je met de boot vanuit Cambodja, vraag dan vooraf via de ambassade een visum aan.
Vaccinaties
Aanbevolen vaccinaties voor Vietnam zijn:
- DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
- Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.
Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.
Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.
In sommige delen van Vietnam komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.
eSIM internet
Een digitale simkaart, eSIM, werkt precies hetzelfde als een fysieke simkaart. De simkaart stuurt een code naar je provider zodat die jouw nummer met het internet verbindt. Deze elektronische simkaart zorgt ervoor dat je geen plastic simkaart meer nodig hebt.
eSIM internet op reis is voor ons de beste keuze. Met een eSIM digitale simkaart heb je zodra je ergens landt meteen een internetverbinding. Je hoeft je primaire simkaart niet te verwijderen. Na je reis kun je deze thuis meteen weer gebruiken.
Check hier direct de opties voor eSIM in meer dan 200 landen en regio’s! Per land kun je kiezen hoe lang de eSIM geldig is en hoeveel Gigabyte data je wilt gebruiken.
Pinnen in Vietnam
Reistips Vietnam: pinnen. Je kunt in Vietnam bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.
Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.
Handig om te weten: je kunt in Vietnam niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.
In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).
Bagage
Controleer in je reisbescheiden hoeveel bagage je mag inchecken. Bij de meeste grote luchtvaart-maatschappijen is dit 20-23 kilo per persoon.
Paspoort
Zorg dat je paspoort nog 6 maanden geldig is en twee lege bladzijden heeft op het moment dat je aan de grens van Vietnam staat of bent geland in Hanoi of Ho Chi Minh City.
Reisverzekering
Reistips Vietnam: sluit een reisverzekering af. Mogelijk zijn niet alle kosten van eventuele zorg in het buitenland of een onverwachte terugkeer naar huis opgenomen in je basiszorgverzekering. En zorg dat je een reisverzekering met werelddekking kiest. Veel reisverzekeringen hebben standaard Europadekking.
Medicijnen
Belangrijk bij je voorbereiding van je Vietnam reis: controleer vooraf of je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt. Het hangt af van de soort medicijnen die je gebruikt. Je wilt voorkomen dat je medicijnen in Vietnam voor drugs worden aangezien.
Checklist
Leg persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen op tijd klaar. Verder kun je in Vietnam bijna van alles kopen, vooral in de grote steden. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:
- Paspoort
- Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
- Reisbescheiden
- Geld, pinpas en creditcard
- Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
- Medicijnen en medicijnverklaring
- Reisapotheek / EHBO-set
- Zonnebril & hoed / pet
- Contactgegevens van familie en vrienden thuis
- Fototoestel en filmcamera
- Luchtige kleding
- Wandelschoenen
- Zwemkleding
- Slippers
- Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
- Bril / lenzen en aanverwante benodigdheden
Reistips Vietnam: Duurzaam reizen
Wat kun je doen om jouw Vietnam reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar reistips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.
-Eet eens street food. Vietnam heeft een reputatie te verliezen! Het is niet alleen avontuurlijk, leuk en heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.
-Vietnam is een van de landen waar nog veel kinderen (vooral meisjes) worden ingezet om via prostitutie geld te verdienen. Er wordt geschat dat 15% van de vrouwen in de prostitutie in Vietnam minderjarig is. Mocht je dit zien of vermoeden, waarschuw dan de Vietnam Child Helpline via telefoonnummer 111 (gratis), of kijk op dit blog over gedragscodes voor meer informatie en adressen.
-Op veel plekken in Vietnam (en dan vooral in het noorden) kun je tijdens je reizen verblijven in een homestay. Ze staan vaak midden in de natuur en worden gerund door lokale families. Je steunt zo de lokale bevolking, en al helemaal als je ook eens een markt in de buurt bezoekt. Laat je insipreren door Sustainable Vietnam, een website van het Vietnamees Toeristenburo met ecovriendelijke initiatieven.
Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen.
Beste reistijd
Vietnam heeft een duizenden kilometers lange kustlijn. Omdat het zo’n smal en lang land is, is het handig de beste reistijd per regio te bespreken.
Het noorden. Dit bergachtige gebied is het hele jaar door minder zomers dan de rest van Vietnam. Van december tot februari kan het hier behoorlijk fris zijn. Tussen april en september is het het warmst (met temperaturen tot hoog in de 30 graden Celsius), maar valt er ook de meeste regen. Kortom: voor het noorden is oktober tot en met december de beste reistijd.
Het midden. Dit is het zonnigste gebied van Vietnam. En dat komt mooi uit omdat hier de meeste badplaatsen liggen. Tussen februari en augustus heb je hier het beste weer, het droogste weer ook. In het najaar heb je meer last van het regenseizoen en soms trekt er een tyfoon voorbij. Het is niet zo dat het elke dag de hele dag regent.
Het zuiden. Hier is het droge seizoen van december tot mei en in de rest van de maanden regentijd. Dat hoeft geen probleem te zijn omdat het meestal om losse buien gaat. In de Mekong Delta kan het in de zomermaanden erg warm worden.
Meer lees je op onze pagina over de beste reistijd in Vietnam.
Tijdsverschil
Reistips Vietnam: tijdsverschil. In Vietnam is het in de zomertijd 5 uur later dan in Nederland en België in de wintertijd 6 uur.
Reistips Vietnam: Eten
Vietnamees eten is zo populair dat het tegenwoordig overal in de wereld wordt gegegeten. Heel simpel: wie heeft er nog nooit een loempiaatje op?
De kracht van de Vietnamese keuken is dat er heel veel verse kruiden en groentes worden gebruikt, dat de meeste gerechten niet heel erg pittig zijn (maar wel lekker), en dat er weinig olie, melkproducten of suiker aan te pas komen (maar wel veel vissaus). Er wordt veel rijst en rijstnoedels gegeten, maar -als gevolg van de Franse koloniale tijd- ook nog altijd baguettes.
Wat moet je zeker proeven?
- Goi Cuon. Dit zijn doorschijnende loempia’s van rijstpapier met groente, koriander (of munt), garnalen of varkensgehakt (of gebarbecuede reepjes varkensvlees). Daar hoort dan een hartige (pinda)saus bij.
- Banh Mi. Vietnamese baguette. De baguette is blijven hangen nadat de Fransen uit Vietnam vertrokken, al hebben de Vietnamezen er wel helemaal een eigen broodje van gemaakt. Voor een eenvoudige Banh Mi heb je naast baguette, ei, paté, gebarbecued varkensvlees, komkommer, tomaat, wortel en kruiden nodig.
- Ca Phe Trung. Egg Coffee. Geen gerecht natuurlijk, maar wel bijzonder genoeg om een keer te proberen. Doe het in Hanoi, want daar komt deze eier-koffie oorspronkelijk vandaan. Giang Cafe is het etablissement waar het troostrijke kopje het langst wordt geschonken. Wat proef je? Koffie…… en ei.
- Pho. Als je dit niet ergens in Vietnam hebt gegeten (of gaat eten) ben je in een ander land geweest (of in het verkeerde land). Pho is een hartige bouillon met rijstnoedels, kruiden en vlees. Dat kan kip zijn, rundvlees of eend. Niet overal in Vietnam wordt dezelfde Pho gemaakt. Verschillende regio’s hebben allemaal eigen versies.
Er valt nog veel meer te proberen en te genieten, dus ga vooral op zoek en geef je smaakpapillen de kans nieuwe gerechten te proeven. En vergeet niet dat Vietnam een reputatie te verliezen heeft als het om streetfood gaat.
Feestdagen en vrije dagen
De meeste Vietnamezen krijgen van hun baas tien dagen vakantie. Daarnaast moeten ze het hebben van regionale of nationale feestdagen. Tegen de tijd dat zo’n feestdag begint, zie je dat veel mensen op de trein of de bus stappen om zich met hun familie ergens anders in het land te herenigen.
Dit zijn een paar van de belangrijkste nationale feestdagen:
- Tet. Tet Nguyen Dan (het feest van de eerste ochtend), zoals het voluit heet, wordt al meer dan duizend jaar gevierd en is het belangrijkste feest van Vietnam. Beschouw het als het Vietnamese nieuwjaar. Er worden voornemens gemaakt en het wordt gezien als een moment om je leven te veranderen (mits nodig). Tet begint op de eerste dag van de eerste maand volgens de maankalender (in januari of februari), maar kan meerdere dagen duren. Uit bijgeloof maken Vietnamezen die dag hun huis niet schoon, maken ze geen ruzie en dragen ze geen zwarte of witte kleding.
- Reunification Day. Dag van de Hereniging (op 30 april). De officiële naam van deze publieke feestdag is Dag van de Zuidelijke Bevrijding voor Nationale Hereniging. Er wordt bij stilgestaan dat op 30 april 1975 Noord-Vietnamese strijdkrachten en de Vietcong de stad Saigon veroverden waardoor in feite een einde aan de Vietnam oorlog kwam.
- National Day. Op 2 september wordt elk jaar herdacht dat president Ho Chi Minh op 2 september 1945 in Hanoi de onafhankelijkheidsverklaring voorlas en de Democratische Republiek Vietnam uitriep. In 1976 gingen Noord- en Zuid Vietnam samen verder als de Socialistische Republiek Vietnam.
Veelgestelde vragen over reizen in Vietnam
Dit zijn veelgestelde vragen over Vietnam. Vragen en reistips Vietnam:
Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?
Voor tempels geldt dat je je fatsoenlijk moet kleden. ‘Dress for the pagoda, not the dancefloor’, hebben we in Vietnam weleens gehoord. Dus: nooit blote schouders (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen blote benen.
Een lange broek of rok/jurk is de beste keuze (geen leggings). Een korte broek of rok die tot op de knie komt wordt soms toegestaan, maar waarom gokken? Je kunt ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee af te dekken. Ga je naar het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, doe dan een lange broek of rok/jurk aan.
Moet ik een reisstekker meenemen?
Voor Vietnam is dit meestal niet nodig. De netspanning is 220 V en de frequentie 50 Hz, wat overeenkomt met de netspanning in Nederland en België. Alhoewel Vietnam minstens drie verschillende soorten stopcontacten heeft, passen op de meeste ervan Europese stekkers. Mocht je onverwachts een keer een stopcontact tegenkomen waarbij dit niet het geval is, kun je in de buurt vast een reisstekker kopen. Heb je thuis al een reisstekker, gooi ‘m dan voor de zekerheid in je koffer.
Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?
We hebben een paar reistips Vietnam voor je:
- Brommers. Het verkeer beweegt zich als een massale school vissen door de straten van de grote steden. Een groot deel ervan bestaat uit brommers. Oversteken is dus een kunst op zich. Kijk goed hoe de Vietnamezen het doen: ze wandelen rustig naar de andere kant van de weg, zorgen dat ze gezien worden en maken geen onverwachte bewegingen. Het klinkt raar, maar dit gaat wonderlijk goed.
- Een glimlach doet wonderen. Veel oudere Vietnamezen spreken geen of slecht Engels, een glimlach is dan de perfecte manier om op een aardige manier contact te maken. Het helpt echt! Veel jongere Vietnamezen leren wel Engels en willen vast dolgraag een praatje maken.
- Roken. Het lijkt wel of iedereen in Vietnam nog rookt. Zelfs op plaatsen waar we het in Nederland en België niet meer gewend zijn.
Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!
Kan ik er een auto of scooter huren?
Dat kan wel, maar dit raden we af in verband met de vele ongelukken die er gebeuren. Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. In Vietnam zijn de scooters die je huurt van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.
Is het geven van fooi gebruikelijk?
Fooi geven is geen gangbaar gebruik in Vietnam. Het wordt dan ook niet verwacht, behalve op locaties waar chauffeurs en gidsen veel met toeristen te maken hebben. Zij zijn het inmiddels gewend dat ze wat extra krijgen. Omdat de lonen in Vietnam erg laag zijn, wordt een fooi uiteraard wel zeer op prijs gesteld.
Is het er veilig om rond te reizen?
Vietnam is een veilig land om te reizen. Je kunt je eigen veiligheid bevorderen door goed op te letten, net zoals je waarschijnlijk thuis doet. Zwaai niet met veel geld of credit cards, houd altijd wat klein geld apart. Draag geen opvallende juwelen en let op je tas en je telefoon. Gedraag je beleefd (en rustig) en houd er wat kleding betreft rekening mee dat Vietnam een conservatief land is. In Vietnam wordt bijvoorbeeld ook niet openlijk gekust of omhelst.
Kan ik er op straat eten?
Als je ergens heerlijk streetfood kunt eten is het hier. Probeer zeker een keer Pho, de beroemde Vietnamese noedels, of -nog beroemder- loempiaatjes of een Vietnamese baguette Banh Mi. Gebruik bij streetfood je gezond verstand: kijk of er veel Vietnamese klandizie is en of het eten er vers uitziet. Eet smakelijk!
Kan ik er water uit de kraan drinken?
Nee, niet doen. Je kunt overal voor weinig geld water in flessen kopen.
Wat als ik ziek word?
De medische voorzieningen in Vietnam zijn in de privéziekenhuizen van de wat grotere steden goed. Er is een aanzienlijk verschil tussen de privéziekenhuizen en de ziekenhuizen van de overheid. Kies altijd voor een privéziekenhuis. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met je verzekeraar.