Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Deals
Hot Deals, Fair Deals & Aanbiedingen
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Vietnamees Nieuwjaar 2025'
Vietnam

Vietnamees Nieuwjaar 2025

Zelf een rondreis
door Vietnam maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Jeroen » 2024

Vietnamees Nieuwjaar of Tet, zoals het feest in Vietnam heet, is het belangrijkste festival van het jaar. Het is nadrukkelijk een familiefeest, mensen reizen van heinde en ver naar hun geboortedorpen. Tet is niet zomaar een feestje, de Vietnamese tradities en gewoontes schrijven een reeks aan opvallende rituelen en gebruiken voor.

Wat is Tet (Vietnamees Nieuwjaar)?

Tet vindt plaats ergens tussen eind januari of begin februari, afhankelijk van de maankalender. Hoewel het officieel een driedaags feest is, kunnen festiviteiten een week of langer worden voortgezet. De nadruk ligt op het genieten van eten, drinken en leuke sociale activiteiten. Het is ook een tijd van familiebijeenkomsten en voor het respect betuigen aan voorouders en ouderen. Giften van voedsel worden gemaakt voor vrienden, buren en verwanten in de dagen vóór Tet.

Wanneer is Tet in 2025?

Het Vietnamese Nieuwjaar Tet wordt in 2025 gevierd op 29 januari, maar de feestelijkheden worden gehouden van 25 januari 2025 tot 2 februari 2025. Het duurt 9 dagen en op al deze dagen zijn banken en overheidsinstanties gesloten, en op veel dagen ook restaurants en markten.

Op 28 januari 2025 is het Giao Thua, de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Veel Vietnamezen brengen offers in de openlucht en bidden voor een goed nieuwjaar. Op 29 januari 2025 begint in Vietnam dan het Jaar van de Slang.

vietnamees nieuwjaar 2025
Een man treft voorbereidingen voor Tet

Wat zijn de leukste plekken tijdens Tet?

De leukste plekken om tijdens het Vietnamees Nieuwjaar Tet te zijn, zijn Hanoi, Ho Chi Minh City, Hoi An, Sapa en Nha Trang. Maar je voelt het al: eigenlijk ben je altijd op een goede locatie. In de grote steden zijn wat meer festiviteiten, maar als je tijdens Tet in Vietnam bent is er gelukkig geen ontsnappen aan!

Tips voor reizen tijdens Vietnamees Nieuwjaar Tet

  • Ga op de eerste dag van het nieuwe jaar in Vietnam nooit zonder uitnodiging bij iemand het huis binnen. Het recht als eerste naar binnen te lopen is voorbehouden aan de belangrijkste bewoner.
  • Wil je iemand een cadeautje geven, informeer bij een andere Vietnamees of jou cadeau de juiste betekenis heeft met Tet. Horloges, scharen, katten en inkt worden bijvoorbeeld allemaal met ongeluk geassocieerd.
  • Draag geen witte of zwarte kleding (die horen bij begrafenissen), maar kies rood.

Iedereen heeft voor Vietnamees Nieuwjaar Tet haast om een knipbeurt bij de kapper te krijgen, nieuwe kleren te kopen, hun huis op te fleuren, vrienden te bezoeken, openstaande schulden af te lossen en de traditionele Tet-lekkernijen in te slaan.

  • Tijdens de eerste 3 dagen van het nieuwe jaar wordt het huis niet schoongemaakt en geen vuil weggegooid om te voorkomen dat goed geluk ook wordt verwijderd.
  • Vietnamezen vieren traditioneel geen verjaardagen. Iedereen wordt met Tet een jaar ouder.
  • De perzik- (in het noorden) en de abrikozenbloesems (in het zuiden) zijn symbolen van de Vietnamese Tet.

Op veel plekken zie je kraampjes die gekonfijt fruit en jam, traditionele taarten en vers fruit en bloemen verkopen. Sommige markten verkopen niets anders dan kegelvormige kumquatstruiken. Anderen verkopen bloeiende perzikbomen, symbolen van leven en geluk die mensen thuis neerzetten om de komst van een nieuwe lente te vieren.

Net als de Kerstdagen bij ons in Nederland en België is Tet een ontmoetingsmoment. Zowel voor de familieleden die allemaal weer naar het ouderlijke huis keren, als voor de goden die in elk Vietnamese huishouden vereerd worden. Tet is ook een gelegenheid om overleden voorouders te herdenken. Op de laatste dag van het oude jaar is de bereiding van voedsel aan de voorouders van bijzondere betekenis.

vietnam tet vietnamees nieuwjaar straatshow
Show op straat tijdens Tet in Vietnam

Hoe plan je je reis tijdens Tet 2025?

Veel Vietnamezen keren terug naar hun huis, dorp en families voor Vietnamees Nieuwjaar Tet. De bussen, treinen en vliegtuigen worden snel opgevuld in de dagen voor en na de vakantie. Plan extra tijd als je door het land wilt reizen. Veel bedrijven zijn gesloten tijdens deze feestdagen. Op andere plaatsen moet je meer geduld hebben, omdat er minder personeel aan het werk is.

Populaire strandgebieden en toeristische steden zoals Hoi An zijn drukker met lokale toeristen. Boek vooruit: er zijn minder hotels beschikbaar en de hotelprijzen stijgen sterk.

Al met al een goede reden om samen met AsiaDirect jouw reis te regelen, als je in deze bijzondere tijd van het jaar Vietnam wilt bezoeken!

Jeroen, auteur van het artikel Vietnamees Nieuwjaar 2025

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Vietnam
Cultuur
Festivals