Twee van onze collega’s brachten afgelopen maand een bezoek aan Mandalay en Bagan. Lees in dit reisverslag hun ervaringen!
Bij aankomst op het vliegveld van Mandalay staat de chauffeur ons al op te wachten. Hij draagt een traditionele ‘longyi’, een soort ‘sarong’. In ongeveer drie kwartier rijden we naar ons hotel in het centrum van Mandalay. Onderweg kijken we onze ogen uit… We wonen in Bangkok en zijn op zich wel wat gewend, maar het lijkt alsof we in een totaal andere wereld zijn beland. Vrouwen met witte vegen in het gezicht, grote manden op hun hoofd en een longyi aan, lopen langs de kant van de weg. Van uit het niets steken er koeien en ossen over, volgeladen busjes waar de mensen bijna uit lijken te vallen, tientallen monniken in donkerrode gewaden en overal doemen pagodes op. Eenmaal in het centrum aangekomen, lijkt de tweede stad van het land meer een groot dorp. Helemaal vergeleken met Bangkok.
Ons moderne hotel is van alle gemakken voorzien. Even opfrissen en dan neemt de chauffeur ons mee om Mandalay te verkennen.
De Mahamuni Gouden Boeddha
Als eerste bezoeken we de Mahamuni Boeddha. Zodra de auto geparkeerd staat en we de tempelgrond betreden, zegt onze gids dat we onze schoenen beter in de auto kunnen laten. Niet alleen de schoenen, ook de sokken. De tempels en heilige gronden dien je alleen op blote voeten te betreden. Voordat we bij de tempel arriveren lopen we door een lange gang, een soort markthal met links en rechts kitscherige gouden Boeddhabeelden, maar ook prachtige Boeddha beelden uit hout gesneden. Onze gids vertelt dat veel buitenlanders naar deze Mahamuni Boeddha komen, waaronder heel veel Thaise mensen. Het is één van de belangrijkste Boeddhistische pelgrimsoorden voor mannen in Myanmar. Mannen offeren goudblaadjes die ze op de Boeddha plakken. Hierdoor is de Mahamuni Boeddha bedekt met een laag van 15 cm goud. Al dat bladgoud heeft het Boeddha-lichaam enigszins vervormd en daarom wordt hij nu ‘bulky Boeddha’ genoemd. Elke ochtend om 4 uur vindt er een reinigingsritueel plaats waarbij het gezicht van de Boeddha wordt gewassen en zijn tanden gepoetst. Zo blijft zijn gezicht vrij van een dikke goudlaag en zijn gezicht in ‘vorm’. Helaas mogen vrouwen niet naar binnen, maar van een afstandje kan ik het toch zien. Daarbij is de plek al bijzonder om rond te lopen en alle mensen die er een offer komen brengen te observeren. Gelukkig mogen er wel foto’s gemaakt worden en kan ik zo na afloop de Boeddha toch ook van wat dichterbij bekijken.
We lopen nog een beetje rond en er komen verschillende monniken op ons af die maar al te graag op de foto willen met onze 2-jarige zoon. Na deze fotosessie wijst de gids ons erop dat we naar de volgende heilige plek moeten, voordat deze gaat sluiten. Het is de Golden Palace Monastery, of in het Myanmarees het Shwenandaw Monastery.
Shwenandaw Monastery
Daar aangekomen zijn we blij dat hij ons op de tijd heeft gewezen. Dit klooster is gemaakt van teakhout en het gebouw bestaat uit heel fijn houtsnijwerk, een waar kunstwerk. Het wordt ook wel het Golden Palace Monastery genoemd doordat het onderdeel was van het Koninklijke Paleis van Mandalay.
Buiten de kloostermuren staat een lokale dame ons op te wachten met ansichtkaarten. Er zitten wel wat leuke tussen, dus we besluiten er wat te kopen. Als dank krijgen we ook Thanaka op onze wangen gesmeerd, in de vorm van een kunstig blad. Veel vrouwen, en ook mannen, smeren een wit/gele pasta op hun gezicht. Het is Thanaka en komt van de bast van de Thanaka boom. De barst wordt gemalen en vermengd met water tot een pasta die op het gezicht wordt gesmeerd. Het dient als zonbescherming, verkoeling en als beauty product.
Ku Tho Daw Pagoda
De volgende stop is de Ku Tho Daw Pagoda, ook bekend als ‘s werelds grootste boek. Op het terrein staat een gouden pagode met daaromheen 729 kyauksa gu of kleine witte stenen grotten met inscripties van het Theravada-boeddhisme. Perfect voor fotoshoots! We zien meerdere pas getrouwde stellen op de foto gaan. Op het terrein lopen ook vrouwen en mannen die je graag een souvenir willen verkopen. Uit hun ‘minigongs’ klinken toepasselijke klanken. Het maakt de plek nog magischer…
Mandalay Hill
Daarna beginnen we de klim naar de top van Mandalay Hill. Het eerste deel kan gewoon met de auto. Eenmaal boven kun je het laatste stukje met de roltrap. Jazeker, je leest het goed, een roltrap van 3 etages hoog… Dit is de eerste keer dat ik een berg op ben gegaan met een roltrap. De lokale mensen zijn het ook niet gewend. Dat blijkt uit hun twijfel om de roltrap te betreden. Een enkeling durft halverwege niet meer verder. De roltrappen worden alle drie stilgezet, zodat de mensen naar beneden kunnen lopen. Vanaf de Sutaungpyei Pagoda heb je een fantastisch uitzicht over de vallei met her en der opdoemende pagodes. Vanaf hier kun je ook het indrukwekkende bovenaanzicht van de Ku Tho Daw Pagoda met al zijn kleine witte grotten zien. Er lopen veel monniken en novices (jonge jongens die nog in de leer zijn voor monnik). Ze willen graag een praatje maken of op de foto. Het glinstert van de kleurrijke mozaïektegeltjes en je ruikt de heerlijke Jasmijnbloemetjes die aan de Boeddha’s geofferd worden.
Als afsluiter eten we bij een Myanmarees restaurant, MinGaLaBar. De mensen zijn hier, zoals de meeste Myanmarezen, zeer vriendelijk. Daarna duiken we snel ons bed in het fijne Magic Mandalay hotel in. Wat een bijzondere en aangename eerste ontmoeting met Myanmar. Zelf Myanmar bezoeken? Kijk hier voor inspiratie! Uiteraard zijn alle reizen op maat. Dus staat er niet helemaal tussen wat je zoekt, neem dan contact met ons op om vrijblijvend een passend voorstel op te vragen.
Nieuwsgierig naar Bagan? Lees dan ook deel 2: ‘Reisverslag Myanmar – Terug in de tijd in Bagan (deel 2 van 3)’