Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Kunnen we je verder helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen. Wij zijn iedere dag geopend van 06:00 tot 20:00 uur!
WHATSAPP
WhatsApp openen
TELEFOON
+31 (0) 85 006 2044
FACEBOOK
Facebook openen
BELAFSPRAAK
Maak een belafspraak
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Sluiten
Contact

Kunnen we je verder helpen?

Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen.
Wij zijn iedere dag geopend
van 06:00 tot 20:00 uur!
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Bestemmingen
Reissoorten
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
Deals
Mijn AsiaDirect
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Olifantenkampen - Wel of niet bezoeken?'
Thailand

Olifantenkampen - Wel of niet bezoeken?

Zelf een rondreis
door Thailand maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Sanne » 2024

Wel of geen olifanten tour doen in Thailand?

Thailand Phuket Elephant Jungle Sanctuary olifanten 6
Is dit wel of niet verstandig?

De laatste jaren is duurzaam en verantwoord reizen een steeds belangrijkere motivatie geworden om voor een bepaalde type reis of reisorganisatie te kiezen. Daar zijn wij bij AsiaDirect erg blij om! Een onderdeel van verantwoord reizen is rekening te houden met het welzijn van dieren, zoals het gebruik van olifanten tijdens excursies in Zuidoost-Azië. Gelukkig worden er steeds meer goede initiatieven opgezet, zoals verschillende sanctuaries in Chiang Mai en Phuket. Wil je zelf een verantwoorde sanctuary bezoeken, neem dan gewoon even contact met ons op.

Bedreigingen

Thailand Olifant rijden doen we niet meer 1
Rijden op olifanten doen we niet meer

Thailand heeft een eeuwenlange historie met olifanten. De grootste bedreiging voor Thaise olifanten is menselijke uitbuiting. Voorbeelden van deze uitbuiting zijn illegale houtkap, stroperij voor ivoor, dienen als toeristenattractie door het vervoeren van toeristen op hun rug, het moeten opvoeren van kunstjes en verwaarlozing.

Thailand heeft zowel gedomesticeerde als wilde populaties Aziatische olifanten. Gedomesticeerde olifanten worden gevangen in het wild of gefokt in gevangenschap. Deze olifanten worden vervolgens getemd om met olifantenhouders, de zogenaamde ‘mahouts’, te werken, voor toeristen of bijvoorbeeld in de houtkap. Ironisch genoeg, helpen ze mensen in de houtkap hun habitat die ze broodnodig hebben om te overleven te vernietigen. Het aantal wilde olifanten blijft afnemen en deze bijzondere dieren worstelen om te overleven. In Thailand zijn er naar schatting 3000 tot 4000 olifanten. Ongeveer de helft van dit aantal is gedomesticeerd, de rest leeft in het wild in nationale parken. Onderzoek heeft aangetoond dat er nog maar 2200 wilde olifanten in Thailand over zijn.

Nadat de Thaise overheid het kappen verbood, begonnen mensen de olifanten te gebruiken om in de straten van grote Thaise steden te bedelen en werden ze ingezet als toeristische attractie. Zeer ongezond en gevaarlijk voor deze bijzondere dieren.

Waar moet je opletten?

Sri Lanka Pinnawela Olifant 01

Er zijn in Thailand steeds meer initiatieven om de wanpraktijken aan te pakken en de olifanten te beschermen. Zo is er bijvoorbeeld het Elephant Sanctuary Thailand, met meerdere sanctuaries of ‘reservaten’ door Thailand, waaronder 9 kampen in Chiang Mai en een aantal in Koh Samui, Pattaya, Krabi en Phuket. Zij bieden dringende hulp aan olifanten en werken met reeds bestaande ‘kampen’.

Respect, waardigheid en welzijn

Thailand Phuket Elephant Jungle Sanctuary olifanten 7

Bij het Elephant Sanctuary Thailand hebben ze gemerkt dat met de toegenomen groei van olifanten kampen, er nog steeds veel olifanten mishandeld worden. Hun doel is om dit aan te pakken. Elephant Sanctuary Thailand zoekt naar reservaten die zich inzetten voor het welzijn van de olifant. De olifanten dienen met respect, waardigheid en zonder misbruik behandeld te worden. Dus bijvoorbeeld geen olifantenritjes en geen gebruik van haken en kettingen. Dit stimuleren ze, met uiteindelijk als doel om de verzorgers te laten inzien dat dit een beter leven is voor de dieren en de mishandeling van deze enorme dieren stopt. De meeste reservaten vangen olifanten op die verwaarloosd, ziek of oud zijn.

Deze olifanten kunnen weer leven als wilde dieren, dankzij de mensen die de opvang bezoeken en door ontvangen donaties.
Door een bezoek aan een van deze reservaten sponsor je dus hun werk en help je de olifanten in Thailand. De activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook respectvol voor de natuur en de olifanten.

Er zijn meerdere verantwoorde parken in Thailand die een bezoekje meer dan waard zijn. Twee van onze collega’s bezochten recentelijk het reservaat in Phuket en zijn daar erg enthousiast over.

Elephant Jungle Sanctuary Phuket

Thailand Phuket Elephant Jungle Sanctuary olifanten 3
Elephant Jungle Sanctuary, Phuket

In Phuket zijn er 3 kampen van Elephant Jungle Sanctuary en ze zijn momenteel (mei 2019) met een vierde kamp bezig. Afhankelijk van waar je verblijft op het eiland, zal je dan worden ingedeeld in een van deze kampen.

Onze collega’s bezochten kamp 1 en vertellen hier iets over hun ervaring:

“Bij aankomst krijgen we uitleg over de olifanten. In dit kamp wonen 8 vrouwtjes en 1 mannetjes olifant. Recentelijk zijn er 2 nieuwe dames bijgekomen, waarvan eentje erg ondervoed is. Ze heeft als toeristische attractie gewerkt; tijdens jungle tochten moest ze toeristen op haar rug vervoeren. Door een nare val, heeft ze diverse wonden opgelopen. Gelukkig is ze nu hier en gaat ze er waarschijnlijk snel net zo goed uit zien als haar nieuwe familie in dit reservaat.”

Eten, eten, eten

Thailand Phuket Elephant Jungle Sanctuary olifanten 2
Elephant Jungle Sanctuary, Phuket

“Als eerste mogen we een vitaminebom maken. De olifanten zijn dol op bananen, watermeloen, suikerriet en mais. Teveel zoetigheden zal echter hun hormoonhuishouding storen. Ze eten vooral veel, heel veel gras. In totaal eten ze zo’n 300 kilo voedsel per dag! 300 kilo voedsel per olifant… Wat een werk om al dat voedsel dagelijks te bereiden!”

Vervolgens sjouwen we heel veel kilo’s bananen en suikerriet naar de olifanten. Uiteraard mogen we deze lekkernijen aan de olifanten voeren. Wij maken vriendjes met Valentino, het mannetje van het stel. Een deugniet… Hij haalt aardig wat streken uit met zijn verzorgers.

Gezondheidscheck, olifantenpoep en badderen

Thailand Phuket Elephant Jungle Sanctuary gezondheidscheck
Gezondheidscheck bij een olifant in Elephant Jungle Sanctuary Phuket

“Nadat de olifanten ons een beetje hebben leren kennen, is het tijd voor het lichamelijke onderzoek. Zo mogen we helpen de oogreflexen, de oren, de nagels en de huid te controleren en de lengte en het gewicht op te meten.

Het project is erg ecologisch en dat laten ze nog meer zien doordat ze de olifantenpoep gebruiken om papier van te maken. Met leuke figuurtjes en letters van dit papier mogen we een envelop (ook van olifantenpoep) versieren. Een leuk aandenken.

Nadat de enorme magen gevuld zijn, is het tijd voor het modderbad. De olifanten vinden het heerlijk om ingesmeerd te worden met modder. Dit is goed voor de huid. Het is vooral ook erg leuk om bij te helpen! Aansluitend is het tijd voor een heerlijk verkoelend bad, de olifanten genieten hier zichtbaar van! Ze rollen zich heen en weer en spuiten met water! Wij mogen helpen ze verder schoon te schrobben. Tenslotte mogen we nog samen met ze douchen!”

Mini kookcursus

Thailand Phuket Elephant Jungle Sanctuary olifanten 10
Ananas en drakenfruit

Inmiddels hebben we zelf ook wel trek gekregen…. Gelukkig staat er al een heerlijke lunch klaar. We schuiven nog niet aan. Eerst krijgen we nog een minicursus Thais koken: Pad Thai en Thaise papaja salade (som tam). Daarna genieten we van diverse Thaise gerechten, salades en een heerlijk toetje en vers fruit. Wat een uitgebreide, heerlijke, verse lunch! Als souvenir krijgen we nog een echt ‘mahout’ shirt, leuk als herinnering! Voor wie wil, mag je nog een keer richting de olifanten lopen om afscheid te nemen van onze nieuwe vrienden. We nemen ook nog even een kijkje in het souvenir shopje, waarvan alle opbrengst naar het welzijn van deze olifanten gaat.

Wat een bijzondere ervaring was deze dag weer! Je kunt zien dat ze het welzijn van de olifant erg belangrijk vinden en strijden voor een land waar olifanten met respect behandeld worden.

Zou je zelf ook een van deze verantwoorde reservaten bezoeken? Wij adviseren je graag!

Sanne, auteur van het artikel Olifantenkampen - Wel of niet bezoeken?

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Activiteit
Jungle
Tips

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!