Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Deals
Hot Deals, Fair Deals & Aanbiedingen
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Loy Krathong Festival'
Thailand

Loy Krathong Festival

Zelf een rondreis
door Thailand maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Lotte » 2024

Loy Krathong (of Loi Krathong) is een Aziatisch festival. Het wordt in meerdere landen gevierd, maar de Thaise versie van het lichtjesfestival is de meest bekende.

Wat is Loi Krathong?

Thailand Loi Kratong 001
Het te water laten van de krathong in Thailand

‘Loy’ betekent ‘laten drijven’. Een ‘krathong’, een ‘drijvend mandje’ of een ‘drijvend offer’. De krathong kan op rivieren en kanalen worden geplaatst, maar ook een vijver in een park voldoet.

Traditioneel bestaat de basis uit één of meerdere schijven gesneden van de stam van een bananenboom. Deze blijven goed drijven, want ze zijn vrij zacht en dus gemakkelijk te versieren met bloemen, kaarsen en wierookstokjes.

Wat is de betekenis van Loy Krathong?

Volgens de overlevering werden in het voormalige koninkrijk Sukhothai (nu Nood-Thailand) krathongs op het water geplaatst op de 12e volle maan van het jaar. Dit valt altijd aan het einde van het regenseizoen. De krathongs zijn een eerbetoon aan ‘de godin van het water’. Niet voor niks is het Thaise woord voor rivier ‘mae nam’. Het betekent letterlijk ‘moeder water’ betekent. De godin van het water wordt geëerd voor al het water dat zij ‘geschonken heeft’. Thailand is een van de grootste rijstproducenten ter wereld en het verbouwen van rijst is onmogelijk zonder grote hoeveelheden water.

Thailand Loi Krathong licht op het water
Loy krathong: een krathong is een drijvend offer

Een modernere uitleg over de betekenis van Loi Krathong komt van de voormalige Thaise koning Rama IV. De wierook is ter verering van Boeddha. De kaarsjes staan voor zijn verlichting. De symbolische betekenis is mogelijk een van de redenen waarom Loi Krathong vandaag de dag nog altijd populair.

Wat is de symboliek van Loy Krathong?

Het laten wegdrijven van de krathong staat symbool voor het afscheid nemen van je gemaakte zonden en fouten. Het boeddhisme als levenswijze erkent dat we allemaal menselijk zijn, en allemaal fouten maken die invloed hebben op ons karma. Fouten moet je erkennen en er van leren. Alleen op die manier kunnen we leren van onze fouten. Het meedragen van eventuele schuldgevoelens zou iemand kunnen belemmeren in het bereiken van verlichting. Daarom mag men eens per jaar de zonden op een krathong laden en af laten drijven. Je begint dan met een schone lij.

Het festival wordt meestal samen gevierd. Je ziet vaak dat jonge koppeltjes gezamenlijk een krathong te water laten of vriendengroepen met z’n allen een grote krathong maken.

loi krathong festival
Yi Peng festival in Chiang Mai

Waar vier je Loy Krathong?

Loy Krathong wordt in het hele land gevierd. Mooie plekken om het mee te maken zijn Sukhothai en Chiang Mai. Hier wordt Loi Krathong samen gehouden met Yi Peng. Dit festival stamt uit de Lanna-tradities. Met Yi Peng worden lampionnen met lichtjes de lucht ingestuurd.

Het hoogtepunt van Yi Peng vindt plaats op een groot veld vlak bij de Maejo universiteit, net buiten Chiang Mai. Duizenden mensen komen samen om tegelijkertijd hun wensballon los te laten. Zelfs de grootste cynicus wordt hier spontaan romantisch van. Een fantastisch spektakel dat we iedereen van harte kunnen aanbevelen. Wees wel voorbereid op een enorme drukte! Alle beroemde plaatjes van duizenden wensballonnen die de hele lucht vullen, komen hier vandaan.

Wanneer is het Loy Krathong Festival?

Loy Krathong wordt in november gevierd.

Lotte, auteur van het artikel Loy Krathong Festival

Lotte

Stagiair
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Festivals