De beste tips en adviezen van onze lokale Indonesië expert
Bij AsiaDirect is onze slogan ‘Omdat wij er al zijn’. Wij wonen en werken in Azië, waardoor we de landen die wij aanbieden door en door kennen. Maar de helft van ons is geboren en getogen in Nederland of België. In de interviews van deze serie vertelt een insider zijn ervaringen en tips over het wonen, werken en reizen in de verschillende Aziatische landen.
Het volgende interview is met Gert. Hij werkt al jaren in Indonesië en vertelt ronduit over zijn liefde voor dit land.
Waarom Indonesië?
1. Waarom zou je naar Indonesië op vakantie moeten komen?
In Indonesië raak je nooit ‘uitgereisd’, en elk eiland van de archipel heeft weer iets totaal anders te bieden.
Bali is ‘de Koningin van alle eilanden’ en heeft meerdere travel awards gewonnen als zijnde ‘de beste bestemming’ in de wereld. Maak een mooie rondreis op Bali, en ontdek en geniet van de adembenemende natuur en de bijzondere cultuur, om te eindigen met enkele ontspannende dagen aan het strand.
Je kan een bezoek aan Bali uitstekend combineren met een bezoek aan een ander of zelfs meerdere eilanden. Zoals het machtige Java met haar oude Sultanaten, de ‘desa’s’ (typische dorpjes), vulkanen, nationale parken, en vanzelfsprekend de eeuwenoude tempels zoals de Prambanan en de fameuze Borobudur.
Of combineer het met het minder bezochte Sumatra, met haar overweldigende natuur en culturen. Of Sulawesi, wat voor velen nog onbekend terrein is, of Flores en haar Komodo Eilanden. Of wat denk je van een rivier cruise door de oerwouden van Kalimantan op zoek naar de Orang Oetans? Zoek je nog meer avontuur? Dan kan je trekkings maken naar de ‘tribes’ diep in Papoea.
Lees hier meer over de verscheidenheid van 9 Indonesische eilanden.
2. Waarom zou je in 2018-2019 naar Indonesië moeten komen?
Indonesië is één van de snelst groeiende bestemmingen ter wereld, met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, en top luchtvaartmaatschappijen die je op een meer dan comfortabele manier aan boord de lange reis ‘voorbij laten vliegen’. Dagelijks vertrekken er diverse vluchten vanaf bijvoorbeeld Schiphol, Brussel en Düsseldorf.
De buitenlandse bezoekers beginnen meer en meer ook de andere Indonesische eilanden, buiten Bali, te ontdekken. 2019 is beslist een mooi jaar om Indonesië te bezoeken. Maak je boeking tijdig voor de beste prijzen, momenteel staat de lokale munt (Indonesische Roepia) erg zwak t.o.v. de Euro, waardoor je minder Euro’s kwijt bent voor een vakantie in Indonesië.
3. Wat zijn volgens jou de hidden gems van Indonesië?
Er wordt ons wel meer gevraagd naar “verborgen bijzondere plekjes”. Nu, aan de ene kant ontdekt iedereen wel zo zijn eigen persoonlijk plekje en voorkeur, aan de andere kant zijn de ‘hidden gems’ ook wel snel ontdekt door anderen, zodat het geen bijzonder plekje blijft.
Maar als tip geven we toch graag mee: verblijf op Bali een dag of drie in het voormalige vissersdorpje Pemuteran in Noordwest Bali. Aan de ene kant vind je hier prachtige wouden van het beschermde nationale park, kan je bijzondere wandelingen maken en kun je wonderschone flora en fauna ontdekken. En aan de andere kant vind je hier een beschermd marine park, wat een absolute top plek is om te gaan snorkelen boven het natuurlijke aquarium. Als je zin in een beetje avontuur hebt, dan is het een ‘must do’ om in een basic tentje op een wit strand van het nationale park te overnachten. Tijdens de 14-daagse Balireis is deze unieke optie mogelijk.
Tip is ook om zoveel mogelijk sightseeing te doen per fiets. Dit is zonder twijfel de beste manier om het land te zien, te voelen en te ruiken! Op de fiets kom je juist ook op die ‘verborgen’ plekjes.
Familie en kinderen
4. Is dit land goed te bereizen met kinderen?
Indonesië is in principe makkelijk te bereizen met jonge kinderen. Overal zullen de kinderen leuk ontvangen worden. Vraag eventueel om een aangepast programma zodat het niet te vermoeiend is om te reizen en vraag naar hotels die familie kamers hebben. Alle reizen zijn op maat en kunnen dus perfect naar persoonlijke voorkeuren ingevuld worden.
Duurzaamheid
5. Hoe kun je als toerist bijdragen aan duurzaam toerisme?
Helaas is afval en verwerking van afval een groeiend probleem. De lokale bevolking is het nog niet meegegeven dat plastic en ander niet organisch afval schade aanricht aan de natuur. Goed nieuws is wel dat vooral de jongere mensen opkijken en leergierig zijn naar wat Westerse toeristen hen kunnen bijbrengen voor een beter milieu. Geef daarom het juiste voorbeeld en weiger consequent plastic tasjes in winkels, vraag je drankjes zonder een plastic rietje, en koop in de winkels 5 liter ‘gallons’ met drinkbaar water en vul zo zelf je drinkflessen bij.
Tips
6. Wat is de belangrijkste tip die je mensen wilt meegeven die naar Inonesië komen?
Zoals steeds bij het bezoeken aan een nieuw land en andere cultuur: kom met een open en flexibele geest. Onthoud steeds dat je de gast bent van de lokale bevolking, en niet omgekeerd. In Indonesië gebeuren dingen soms anders dan je gewend bent. Of in een restaurantje zou het wel eens kunnen dat je eerst het hoofdgerecht krijgt en nadien de soep of allemaal tezamen.
Ben je iemand van de tijd? Dan wordt het aanpassen, want in Indonesië geldt de rubberen tijd (‘jam karet’). Weet dat vele Indonesiërs van uur tot uur rekenen. M.a.w. ze werken niet zo nauw met bijv. kwart voor/over of halve uren. Dus als je een afspraak hebt om 8 uur, zou het kunnen dat de persoon vrolijk en goedgemutst tegen 9 uur aankomt.
Voor overige tips, kijk eens bij onze blogs, zoals bijvoorbeeld het blog over praktische informatie of de beste reistijd.
7. Welke woorden moet ik echt leren voordat ik het land bezoek?
De tegenwoordige vertaal-apps op je smartphone zullen je al eenvoudig verder helpen met de lokale taal. Het belangrijkste woord is: “Apakabar?”, wat “Hoe gaat het?” betekent. Dit woord zal erg gewaardeerd worden, en opent meteen de deur voor een conversatie. Tip: zoek op de vertaal-app ook naar enkele woordjes, zoals dankjewel, in de lokale taal waar je dan verblijft, zoals in het Javaans, Balinees of in het Batak! Elke regio kent weer zijn eigen taal of ‘dialect’.
Wist je dat het algemeen Indonesisch (Bahasa Indonesia) nog circa 7000 ‘Nederlandse’ woorden gebruikt, alhoewel soms oud-Nederlands of verbasterd Nederlands, maar het zal je wel bekend in de oren klinken. Voorbeelden zijn administrasi, asbak, bioskop en sukses.
8. Wat moeten reizigers proeven in Indonesië?
Zoals bij elke ontdekking van een nieuw land en cultuur, is het een must om de lokale culinaire specialiteiten uit te proberen. Elk Indonesisch eiland heeft zo zijn eigen gerechten met allerlei lekkers, en het gaat veel verder dan de alom gekende ‘nasi goreng’.
Houd beslist een keer halte bij één van de vele eetkraampjes en eethuisjes (‘warung’) die overal in het land te vinden zijn, want de Indonesiërs zijn echte genieters en knabbelen de hele dag door. Opgelet: zoals vele andere Aziaten houden de Indonesiërs van ‘spicy food’. Ben je hier gevoelig voor, geef het dan wel even aan bij je bestelling.
Cultuur
9. Welke religies komen er voornamelijk voor? Hoe komt dit tot uiting in het dagelijkse leven?
Indonesië is het grootste Moslim land ter wereld, en circa 90% van de Indonesiërs volgt één of andere vorm van de Islam. Sommige minderheden volgen een andere religie, zoals het Hindoeïsme, Boeddhisme en een vorm van Christendom.
10. Wat zijn de do’s en don’ts wat betreft culturele normen en waarden?
Als bezoeker en gast van het land moet je je aanpassen aan de lokale etiquette, gewoonten en culturele verschillen:
- Gebruik nooit een rode balpen of stift, daar dit gezien wordt als een uiting van boosheid.
- Doe altijd je schoenen uit wanneer je een huis of tempel betreedt.
- Als je een tempel bezoekt, laat nadien dan een kleine donatie achter. Draag op heilige plaatsen zoals tempels en kerken geen korte broek, korte rok en een topje. Bij bezoek aan een tempel moet je schouders en benen bedekken. Bij grotere tempels kan je een “sarong” huren, toch raden we aan om je eigen sarong te kopen, wat ook een mooi en leuk souvenir is.
- Tijdens een menstruatie mag je geen tempel bezoeken.
- Probeer niet op de kleine “offertjes” die je overal op de straten ziet te gaan staan.
- Kus of knuffel niet in het openbaar.
- Ga niet naakt of topless zonnebaden aan een zwembad of op het strand. Dit is verboden. Loop niet enkel rond in zwembroek of badpak als je niet aan een zwembad of op een strand bent.
- Discussieer nooit met de lokale mensen over religie, en breng ook nooit je persoonlijke mening over een religie.
- Maak nooit ongevraagd foto’s of video’s van mensen.
- Maak geen foto’s of video’s van mensen die aan het baden zijn in een rivier of onder een waterval.
- Stoor de mensen niet als ze aan het bidden zijn.
- Indien je in een huis of bij een familie wordt uitgenodigd, dan kan je niet vertrekken voor je iets hebt gedronken. Vertrekken zonder het gastvrije drankje te drinken brengt schaamte aan het huis en de gastheer.
- Gebruik steeds je rechterhand of beide handen als je iets aangeeft of ontvangt. Gebruik nooit enkel je linkerhand, deze wordt als onrein gezien en wordt vooral gebruikt tijdens toilet bezoek.
- Sta nooit in een houding met je handen op je heupen/zij, daar dit als arrogant en agressief beschouwd zal worden.
- Gebruik nooit enkel een vinger om iemand aan te wijzen of te roepen. Indien je de aandacht van een andere persoon wil trekken, plaats je hand dan op heup hoogte en wuif een paar keer.
- Raak kinderen niet aan op het hoofd, men gelooft dat dit ongeluk zal brengen.
- Wordt niet boos en zenuwachtig als dingen trager of anders lopen dan je verwacht.
- Indien je ergens ongelukkig over bent, toon dan nooit kwade gevoelens, en roep niet tegen de lokale mensen. In de Indonesische cultuur wordt dat als zeer onbeschaafd en onrespectvol beschouwd, en zal je kwalijk worden genomen. Het zou je zenuwachtig kunnen maken als je een probleem voorlegt en ze blijven gewoon lachen naar je. Dat is nu eenmaal de gebruikelijke cultuur en manier van doen. Leg je probleem op een rustige manier voor, en zoek dan naar een gezamenlijke oplossing.
- “Op tijd zijn” …is niet de sterkste eigenschap van de gemiddelde Indonesiër. Vele lokale mensen rekenen geen tijd zoals bv. 08:30 of 14:45. Zij rekenen van uur tot uur. Wordt niet kwaad en zenuwachtig als de chauffeur of gids niet juist op het afgesproken uur verschijnt … Blijf ontspannen wachten, dit is Indonesië.
11. Heb je een favoriet Indonesisch festival?
Elk eiland kent zijn eigen bijzondere tradities, heilige dagen en festivals. Op Bali is er bijvoorbeeld de dag van de absolute stilte, Nyepi. Op de dag zelf mag je niet zoveel, dus wel iets om rekening mee te houden. De voorbereidingen voor dit feest zijn echter zeer bijzonder om mee te maken. Lees hier meer over deze bijzondere dag.
Afsluiting – koffer
12. Wat moet er zeker in de koffer als je naar Indonesië reist?
In ieder geval je paspoort, pinpas en je duikpas indien je de fantastischeonderwater wereld wilt ontdekken. Voor de rest kun je bijna alles in Indonesië vinden.
Tip: neem vooral licht katoenen kleding mee. Ga je een berg of vulkaan bezoeken, neem dan ook iets warms mee, dat nadien snel weer uit kan. Ga je tijdens het regenseizoen, neem dan ook lichte regenkleding of poncho en een opvouwbare paraplu mee.
13. Welk souvenir moet er in de koffer naar Nederland?
Een sarong. Deze kun je bij aankomst aanschaffen voor het bezoek aan de tempels en is ook erg leuk om daarna mee naar huis te nemen. Vermijd Boeddha hoofden en dierlijke producten zoals ivoor, haaienvinnen en koraal.