Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Kunnen we je verder helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen. Wij zijn iedere dag geopend van 06:00 tot 20:00 uur!
WHATSAPP
WhatsApp openen
TELEFOON
+31 (0) 85 006 2044
FACEBOOK
Facebook openen
BELAFSPRAAK
Maak een belafspraak
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Sluiten
Contact

Kunnen we je verder helpen?

Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen.
Wij zijn iedere dag geopend
van 06:00 tot 20:00 uur!
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Bestemmingen
Reissoorten
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
Deals
Mijn AsiaDirect
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Ethisch olifantentoerisme in Thailand'
Thailand

Ethisch olifantentoerisme in Thailand

Zelf een rondreis
door Thailand maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Sam » 2021

Introductie

Ga je binnenkort op reis naar Thailand en droom je al van een olifantenritje? Klinkt heerlijk, niet?! Achter dit vrolijke beeld schuilt vaak een verhaal vol tranen en verdriet. Gelukkig kan jij helpen om olifanten mishandeling in Thailand te verdrijven.

Thailand Olifant rijden doen we niet meer
AsiaDirect biedt al jaren geen olifantenritjes meer aan

Sam van de Nederlandse blog Checkoutsam vertelt jullie wat jullie ertegen kunnen doen en hoe je deze olifanten toch op een verantwoorde manier kunt bezoeken op een reis door Zuidoost-Azië.

De Phajaan Ceremonie

Thailand Olifanten met zitje

De Phajaan ceremonie is een oude Thaise traditie waarbij de ziel van de olifant wordt gescheiden van het lichaam. Phajaan betekent letterlijk ‘breken’ en dat is dan ook wat ze doen met de wil van deze dieren. Op die manier worden deze grijze reuzen immers onderdanig en kunnen ze volledig onder controle gehouden worden door de mahouts, hun “”bazen””. Nu moet wel gezegd worden dat dit een algemene naam is voor mensen die voor olifanten zorgen; niet alle mahouts zijn dus slecht. De olifanten worden vaak dagen zonder eten of drinken opgesloten in een kooi waarin ze niet kunnen bewegen. Daarbij krijgen ze vaak heel wat steken en stoten met een ‘bullhook’ (olifantenhaak). Dit puntige voorwerp zorgt ervoor dat ze bloeden en door angst en pijn exact gaan doen wat de trainers van hen verlangen…

Wat kan je zelf doen?

Brak je hart ook toen je las over de Phajaan Ceremonie? Ik kon het zelfs bijna niet geloven, net omdat de olifant in Thailand een heilig dier is. Door zulke praktijken worden deze reuzen jammer genoeg met uitsterven bedreigd. Gelukkig kan jij deze wantoestanden helpen stoppen door te kiezen voor ethisch olifantentoerisme. Dat kan door:

1. Bezoek goede olifantenreservaten

fi Thailand Wandelen olifanten en raften

In een goed reservaat hoeft een olifant niet te werken voor zijn of haar eten. Het dier kan een hele dag vrij rondlopen en leeft tussen zijn of haar soortgenoten. Ze hoeven geen shows op te voeren en er zijn geen olifantenhaken. In zo’n reservaat leven enkel geredde olifanten die de Phajaan Ceremonie hebben meegemaakt en dus niet terug naar het wild kunnen gaan.

Commando’s worden enkel aangeleerd via positieve training en de olifanten worden beloond met voedsel. De geredde olifanten hebben natuurlijk ook medische zorg nodig. Ze moet bijvoorbeeld hun poot omhoog kunnen tillen zodat de dierenarts hen kan helpen. De commando’s zijn dus functioneel.

Je herkent een goed olifantenreservaat aan:

  • Olifanten die overdag vrij kunnen rondlopen zonder aan een ketting te hangen;
  • Er is altijd toegang tot voedsel en vers water;
  • Er zijn geen shows;
  • Er zijn geen haken;
  • De olifanten kennen enkel functionele ‘kunstjes’;
  • De olifanten worden enkel ’s nachts vastgemaakt (aan een ketting of in een stal).

2. Breng ze een bezoekje in het wild

Sri Lanka Pinnawela Olifant 01
Kui Buri National Park

Net als in Afrika heb je in Thailand ook de kans om olifanten te spotten in het wild. Het land van de eeuwige glimlach heeft enkele Nationale Parken waar je wilde olifanten vrij kan zien rondlopen. Een gids kan je begeleiden tijdens een tour zodat de kans groter is dat je er eentje kan spotten.

Klinkt dit als muziek in je oren? Bezoek dan zeker één van deze 3 wilde reservaten:

  • Het Kui Buri National Park;
  • Het Khao Sok National Park;
  • Het Khao Yai National Park.

3. Ga aan de slag als vrijwilliger in een olifantenreservaat

Thailand Chiang Mai Olifanten trainer voor 1 dag 03
Werken voor de olifanten i.p.v. andersom

Volgens mij is dit de mooiste manier om zelf je steentje bij te dragen aan een beter olifantentoerisme in Thailand. Door vrijwilligerswerk in Thailand met olifanten te doen, doe je echt een prachtige ervaring op. Je werkt niet alleen elke dag met deze mooie dieren, maar je draait ook mee in het dagelijkse Thaise leven én je helpt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van zowel de olifant als van de verzorgers.

Olifantentoerisme in Azië

Olifanten rijden in Thailand is geen alleenstaand geval. Ook in andere Aziatische landen komt ook een groot deel van de inkomsten uit het olifantentoerisme. Helaas wordt in landen als Cambodja, Sri Lanka en Myanmar hetzelfde verhaal vertelt als in Thailand.

Azië is een enorm mooi werelddeel en ik begrijp dat je een majestueus dier als een olifant graag eens van dichtbij wil zien. Doe dus altijd op voorhand wat research over het olifantenreservaat dat je wil bezoeken. Uitgebreide informatie lees je ook in dit artikel van Checkoutsem. Maar het allerbelangrijkste, luister altijd naar je eigen gevoel!

Als je dus naar Thailand gaat om olifanten te spotten, kies dan altijd een plek waar ze vrij mogen rondlopen. In een mooi reservaat met geredde olifanten, een natuurpark of steek een handje toe als vrijwilliger. Zo weet je zeker dat je geld niet gaat naar mafkezen die er hun levenswerk van maakten om olifanten te mishandelen.

Hoi! Ik ben Sam, van Checkoutsam. Met mijn blog probeer ik iedere reisfanaat te helpen met het plannen van zijn of haar reis. Handige tips, leuke weetjes en uiteraard ook heel wat informatie om al dat reizen tot een goed eind te brengen. Tijdens mijn eerste grote reis bezocht ik Zuidoost-Azië en sindsdien heeft deze plek mijn hart veroverd. Lekker eten, een prachtige cultuur, fantastische natuur, leuke mensen en vaak niet zo duur; klinkt als een droom, toch? Benieuwd geworden naar waar ik al ben geweest of welke tips ik voor jou heb? Volg mij en mijn avonturen op de blog, Checkoutsam.be.

Sam, auteur van het artikel Ethisch olifantentoerisme in Thailand

Sam

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Eco
Jungle
Tips