India, kenmerkt zich door uiteenlopende klimatologische omstandigheden, variërend van de koude Himalaya tot de tropische gebieden in Zuid-India. Hierdoor is India een van de grootste fruitproducenten ter wereld. India kent een aantal zeldzame en kleine vruchten die vooral door de lokale bevolking worden gegeten. Hier zijn een paar exotische, zeldzame fruitsoorten die je in India kunt krijgen en wellicht wilt proberen tijdens je reis!
1. Jungli Jalebi / Kodukkapuli
Deze groen-roze Junbli Jalebi (of Kodukkapuli) peulen lijken op het Indiase snoepje Jalebi. Ze bevatten glanzende zwarte zaden omhuld in een zoet en eetbaar vruchtvlees. Hoewel het vruchtvlees rauw gegeten kan worden of tot een drankje gemaakt kan worden dat lijkt op limonade, worden de pittige zaden gebruikt in curry’s. Deze vrucht zal je voornamelijk in het zuiden van India tegenkomen.
2. Carambola (Star Fruit)
Deze vrucht is misschien wat minder onbekend. De Carambola wordt ook wel Sterfruit genoemd en heeft een wasachtige, eetbare schil. Terwijl de onrijpe exemplaren groen van kleur en zuur van smaak zijn, hebben de gerijpte een duidelijke gele kleur, met lichtbruine ribben die zoet zijn. Het fruit wordt in heel India verbouwd, maar vooral in de zuidelijke delen.
3. Buddha’s Hand (Fingered Citron)
Deze exotische vrucht ziet eruit als een klonterige citroen met langwerpige, gele tentakels die lijken op knoestige menselijke vingers. De vrucht is aromatisch en heeft een milde en pittige smaak. In tegenstelling tot andere citrusvruchten bevat Buddha’s Hand geen vruchtvlees of sap. Sommige geleerden geloven dat de migrerende boeddhistische monniken in India de vrucht in 400 na Christus met zich meedroegen naar China. De vruchten van Buddha’s Hand worden gekweekt in Noordoost-India.
4. Langsah / Lotka (Langsat)
Dit kleine, doorschijnende, bolvormige fruit is vrij zuur als het onrijp is, maar zoet als het rijp is met een smaak die lijkt op een bitterzoete grapefruit. Deze vrucht wordt alleen gekweekt in een aantal regio’s in Oost- en Zuid-India (vooral in de Nilgiri-Hills).
5. Mangustaan (Mangosteen)
Deze tropische vrucht is geurig en de paars-kastanjebruine schaal omringt een witte, zoetige, vlezige vrucht. De smaak van de vrucht is zacht en aards en lijkt qua smaak op mango. Mangosteen is de nationale vrucht van Thailand. Ze groeien goed in de zuidelijke delen van India.
6. Japani Phal (Persimmon)
De meeste lezers kennen deze waarschijnlijk als Sharonfruit, Kaki of Persimoen. Japani Phal is de lokale, Himachali-naam van deze exotische, oranje-rode, weelderige vrucht. Het gerijpte fruit is zacht, zoet en een waar genot. De vrucht komt oorspronkelijk uit China en werd in het begin van de 20e eeuw door Europese kolonisten in India geïntroduceerd. De vrucht wordt gekweekt in Himachal Pradesh, Jammu en Kasjmir, Uttarakhand en Nilgiri Hills.
7. Ambarella (Indian Hog Plum)
Een rijpe Ambarella, ook wel wilde mango genoemd, heeft de zuurgraad van een onrijpe mango en de zachte zoetheid van ananas. Ze kunnen worden verwerkt als sap of als smaakstof voor in fruitige cocktails. Maar je kunt ze ook eten als augurk of in eenvoudige plakjes, bestrooid met zout en rode chilipoeder. De vrucht wordt geteeld in Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, Maharashtra en Goa.
8. Karonda (Carandas Cherry)
Karonda’s zijn wilde bessen die rijk zijn aan voeding. Het vruchtvlees van de onrijpe vruchten is heerlijk en als ze rijp zijn fungeren ze als een goede vervanger voor veenbessen. De vruchten worden vaak gebruikt in jam. Karondas worden gekweekt in de Siwalik-heuvels van Bihar en West-Bengalen, de West-Ghats en de Nilgiri-Hills.
9. Targola / Taal (Ice Apple of Sugar Plum fruit)
Met een stijve bruine buitenkant en een geleiachtige binnenkant is de Taal-vrucht een verkoelende traktatie in het hete zomerseizoen van India. Het vruchtvlees van deze vrucht is qua textuur vergelijkbaar met lychee en de smaak is vergelijkbaar met verse kokosnoot. De vrucht wordt gebruikt om de Indiase alcoholische drank grog te maken. Deze vrucht wordt gekweekt in Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Maharashtra, Goa en Kerala.
10. Phalsa (Indian Sherbet Berries)
Phalsa-fruit is een perfecte mix tussen zoetzure smaken. Deze supervrucht heeft effectieve verkoelende eigenschappen en kan wanneer hij rijp is, gegeten worden met een snufje zout en zwarte peper. De vrucht wordt ook gebruikt bij het maken van siropen en pompoenen. Phalsa wordt in heel India gekweekt.
Wil je deze heerlijke vruchten zelf proeven en dit mooie land zelf ervaren? Reis dan met AsiaDirect naar India. Kijk hier voor onze individuele rondreizen. Uiteraard op maat aanpasbaar.