Inhoudsopgave
Sri Lanka: Algemene informatie. Dit wil je over Vietnam weten voordat je ernaartoe reist.
Sri Lanka is een beetje een onbekende parel. Onbekend voor veel Nederlandse en Belgische reizigers, bedoelen we. Het ligt als het ware een beetje buiten ons gezichtsveld. En dat is jammer, want Sri Lanka heeft veel te bieden. Sri Lanka staat dan ook al jaren hoog op de lijstjes van reisspecialisten en reisjournalisten.
De een raakt niet uitgepraat over de Sri Lankaanse keuken (BBC), anderen bevelen het aan als een van de beste eilanden in de wereld (Travel+Leisure), beste reisbestemming (CNN), veiligste gebieden om te bezoeken (Worldpackers), vriendelijkste landen ter wereld (Condé Nast Traveler), als wereldwijde top spot (Lonely Planet), beste plek voor vrouwen om te reizen (Holidu, Women Solo Travel Index), of noemen de Leeuwenrots als een van de zeven nieuwe wereldwonderen (Bloomberg).
Het veel geprezen eiland ligt in de Indische oceaan, op minder dan 100 kilometer van het zuidoosten van India. De vraag is of de twee landen ooit verbonden waren via de Adam’s burg. Dat is geen echte brug, maar een muur van kalksteenbanken, die vaak maar net onder het wateropervlak ligt.
Op het eiland (ongeveer net zo groot als Nederland en België samen) wonen zo’n 23 miljoen mensen. De meerderheid van hen is boeddhistisch (zo’n 70%), daarnaast zijn hindoeïsme, islam en christendom de andere meest voorkomende religies.
Gavarieerde natuur Sri Lanka
Sri Lanka is dus niet heel erg groot, en dat is nou juist een van de troeven. Dat zit zo: Sri Lanka heeft een enorm rijke en gevarieerde natuur. Om te beginnen heeft het eiland (natuurlijk) veel kustlijn. Je hebt er lange stranden die worden afgeschermd door weelderige stroken palmen. In het zuiden en het centrale gedeelte vind je bergen, waaronder de hoogste berg van het eiland, Pidurutalagala (2524 meter), en de voor ongeveer alle gelovigen heilige Adam’s Peak.
Op andere plekken zie je lagunes, grasvlaktes, klippen, bossen, theeplantages, en daar komt nog eens bij dat er veel wilde dieren leven. Luipaarden, olifanten, neushoornvogels, walvissen, beren, waterbuffels, krokodillen, met wat geluk zie je ze in hun natuurlijke leefomgeving.
Honderden jaren geleden zag je er ook veel Nederlanders. In de 17e en 18e eeuw was Ceylon, zoals Sri Lanka toen nog heette, een Nederlandse kolonie. De Nederlanders kwamen op verzoek van de koning van Kandy om de Portugezen te verdrijven, maar bleven om te kunnen profiteren van de handel in kaneel. Dat deden ze tot ze in 1796 door de Britten van het eiland werden gejaagd. En ook die zagen de potentiële rijkdom en eisten het gezag op. Voor Ceylon betekende het de derde koloniale macht op rij.
Sri Lanka onafhankelijk
De Britten bleven lang en de overgang naar onafhankelijkheid ging traag. Aanvankelijk hadden de Britten niet het hele eiland als kolonie. Kandy bleef een eigen koninkrijk, maar vanaf 1817 was heel Ceylon Brits.
Een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog werd het een onafhankelijke staat binnen de Britse politieke associatie Commonwealth, maar echte onafhankelijkheid werd pas in 1972 bereikt. Toen werd Ceylon een eigen republiek. Dat dit zo lang duurde had niet alleen met de Britten te maken, het kwam ook door interne politieke onenigheid en bloedig fysiek geweld tussen de Singalezen en Tamils op het eiland.
Beide bevolkingsgroepen leven al meer dan 1.000 jaar op het eiland, maar kenden tijden van vijandelijkheden omdat de Tamils lang een eigen staat wilde vormen. Die conflicten behoren inmiddels tot het verleden, maar hebben er wel mede voor gezorgd dat de Tamils nu vooral in het noordoosten wonen en de Singalezen (ongeveer 75% van de bevolking) in het centrale deel, het zuiden en westen.
Sri Lanka: Algemene Informatie. Tradities….
Interessanter is dat beide culturele groepen een rijke geschiedenis van eigen tradities en een taal hebben ontwikkeld. Het geeft kleur aan Sri Lanka. Nog meer kleur, want ogen, oren en mond komen hier niets tekort.
Reizigers die het eiland bezoeken, worden niet alleen betoverd door de oogstrelende kleding, de aardige Sri Lankanen die zo mysterieus met hun hoofd wiebelen, maar ook door geurige curry’s, door kinderen die cricket spelen tussen de rijstvelden, de folk muziek op straat, de schitterende natuur en de vele historische lokaties.