Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Deals
Hot Deals, Fair Deals & Aanbiedingen
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Vietnam: Algemene Informatie'
Vietnam

Vietnam: Algemene Informatie

Zelf een rondreis
door Vietnam maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Jeroen » 2024

Vietnam: Algemene informatie. Dit wil je over Vietnam weten voordat je ernaartoe reist.

Welk woord past er bij Vietnam? Is het bescheidenheid, flexibiliteit? Of trots? Het klopt waarschijnlijk allemaal. De Vietnamezen hebben geleerd dat ze geduldig moeten zijn, omdat ze weten dat wensen niet na een paar dagdromen werkelijkheid worden. Ze weten wat het is om een oorlog te voeren, hoe ze zich moeten verzetten en hoe moeilijk het is om oorlogswonden te laten helen. Maar dat verzet en herstel maakt ze ook trots. Op wie ze zijn als persoon en als land.

vietnam-klanten-foto familie vermeesch
Vietnam. Foto familie Vermeesch

Vietnam bestaat al zo’n 5 duizend jaar en heeft vaak en lang voor haar onafhankelijkheid moeten knokken. Aanvankelijk herhaaldelijk met de Chinezen, en veel later, toen de Europeanen de rijkdom van de wereld voor zich opeisten, met Portugezen, Spanjaarden, Britten en de Nederlanders. Die wisten de Vietnamezen allemaal goed van zich af te houden, maar dat mislukte halverwege de 19e eeuw toen Frankrijk zich meldde. De Franse overheersing duurde een kleine eeuw, totdat de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog het gebied claimen.

Gespleten land

De Viet Minh onder leiding van Ho Chi Minh proberen dan al een paar jaar onder zowel de Fransen als de Japanners uit te komen. De macht van deze beweging groeit gestaag en in 1945 roepen zij in Hanoi een eigen communistische regering uit. De afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog versnelt het proces in Vietnam.

vietnam algemene informatie
Vietnam: Algemene Informatie. Lung Cu

In 1954 worden de Fransen door de internationale gemeenschap gedwongen Vietnam definitief te verlaten. Het is de bedoeling dat er een nieuw Vietnam komt, maar door interne onenigheid ontstaat er een gespleten land. Het Noord-Vietnam van Ho Chi Minh en Zuid-Vietnam dat door de Verenigde Staten en Frankrijk wordt gesteund.

China en Rusland helpen de Noord-Vietnamezen en een oorlog tussen noord en zuid blijft niet uit als de Amerikanen in het zuiden worden dwarsgezeten door de Viet Cong, die de communistische idealen van Ho Chi Minh delen.

Ho Chi Minh trekt na jaren van oorlog aan het langste eind. In 1975 vallen zijn manschappen Saigon binnen en dan stopt de strijd. Het is het begin van de socialistische republiek Vietnam.

Vietnam: Algemene Informatie. Bizar gangenstelsel

Die oorlog is belangrijk, omdat er nog overal in Vietnam belangrijke herinneringen aan zijn. Van de opgebaarde gebalsemde leider Ho Chi Minh in zijn mausoleum in Ho Chi Minh City (zoals Saigon nu wordt genoemd), van het indrukwekkende gangenstelsel van de Cu Chi tunnels waar rebellen en burgers schuilden, tot het Reunification Palace, waar de president van Zuid-Vietnam woonde en in 1975 de Noord-Vietnamese tanks door de omheining reden.

vietnam cu chi tunnels
Vietnam: Algemene Informatie. Cu Chi tunnels

Eten op tafel

Begin geen gesprek over politiek of religie. Dat is altijd verstandig, maar zeker in een land waar de wonden van oorlog nog relatief vers zijn. Het is tegelijkertijd niet zo dat de Vietnamezen hier dagelijks onder gebukt gaan. Ze hebben wel andere zorgen, er moet eten op tafel komen.

De Vietnamezen zijn inmiddels echt wel gewend aan vreemde bezoekers en dus ook vaak net zo nieuwsgierig naar die snoeshanen in korte broeken als omgekeerd. Je zult veel vriendelijke Vietnamezen ontmoeten. Begin dus wel een praatje, maar beter over het heerlijke eten dat wordt klaargemaakt. Daar praten zij ook liever over.

halong 2 1
Halong Bay

Die bijna 100 miljoen (!) Vietnamezen zijn dus trots op hun land, op hun eten, en meer nog op hun cultuur. Er is hier veel moois te zien, aan tempels en pagodes (een ruime meerderheid is boeddhist), aan theehuizen, winkeltjes en overdekte en drijvende Vietnamese markten.

Vietnam: Algemene Informatie. Tot slot: het land heeft meer dan 3200 kilometer kustlijn, duizenden eilanden, baaien, rivierdelta’s, watervallen, en nationale parken vol bijzondere dieren.

Jeroen, auteur van het artikel Vietnam: Algemene Informatie

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!