Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Deals
Hot Deals, Fair Deals & Aanbiedingen
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Sukhothai

Sukhothai

Het begin van de Thaise cultuur

Sukhothai

Sukhothai was al in de 13e eeuw een welvarend koninkrijk en min of meer de basis van wat zo’n 600 jaar later Thailand zou worden. Je hoort vaak dat Sukhothai het culturele sjabloon of model is voor het huidige Thailand.

Op de plek waar nu Sukhothai ligt woonden al ver voordat het koninkrijk in 1238 werd gesticht mensen. Door de eerste koning Si Inthrathit kreeg de stad omvang, omdat hij veel boeddhistische kloosters en tempels liet bouwen die Sukhothai aanzien gaven.

Betekenis voor het Thailand van nu kreeg Sukhothai door koning Ramkamhaeng, die door de Thai tot een van hun meest invloedrijke koningen wordt gerekend. Zo werd in het historische koninkrijk 800 jaar geleden al het Therevada boeddhisme omarmt, nu de leidende stroming in boeddhistisch Thailand. En ontwikkelde Ramkamhaeng de eerste versie van de Thaise taal.

Al met al was Sukhothai tweehonderd jaar onafhankelijk, tot na het overlijden van Ramkamhaeng het koninkrijk aanzien en macht verloor en werd ingelijfd door een ander koninkrijk: Ayutthaya.

Wat moet je doen om je reis naar Thailand voor te bereiden? Wat moet je absoluut niet vergeten? De antwoorden staan in deze checklist voorbereiding van je Thailand reis.

De leukste excursies en activiteiten in Sukhothai

Sukhothai bestaat uiteraard niet meer in de volle glorie van eeuwen geleden, maar nog altijd is goed te zien hoe groot en welvarend dit koninkrijk moet zijn geweest. Dit raden wij je aan te doen en zien:

  • Sukhothai Historical Park
  • Wat Mahathat
  • Wat Su Chim
  • Fietstour Sukhothai
  • Si Satchanalai Historical Park
  • Loi Krathong

Vind je dit nog niet genoeg of is dit niet wat je zoekt? Kijk dan eens bij de meer dan 50 excursies die we in Thailand aanbieden.

Sukhothai Historical Park

In het Sukhothai Historical Park zijn nog altijd prachtige paleis- en tempelruïnes te zien die een glimp van de rijkdom van het toenmalige koninkrijk tonen. Sommigen van de oude tempels zijn gerestaureerd. Het historische deel van Sukhothai ligt zo’n 12 kilometer buiten de nieuwe stad Sukhothai. Een paar hoogtepunten:

thailand sukhothai wat mahathat tempel
De Wat Mahathat tempel in Sukhothai

Wat Mahathat

Wat Mahathat (niet te verwarren met de gelijknamige tempel in Ayutthaya, die bekend is door het Boeddhahoofd in de boom) is de meest iconische van de Sukhothai tempels. Koning Si Inthrathit liet de tempel bouwen en het was ook in die tijd al de grootste en mooiste. Aan de voorkant van het religieuze monument werd een vijver aangelegd met lotusbloemen. Vooral bij zonsondergang was (en is) dit een schitterende combinatie.

Wat Su Chim

De Wat Su Chim tempel is iets minder bekend dan Wat Mahathat, maar doet in schoonheid (wat ons betreft) absoluut niet onder voor Mahathat. Het is juist interessant dat deze tempel aan de noordkant van het historische park heel anders is. Het grote boeddhabeeld Phra Atchana staat in de openlucht en is omringd door muren met beschilderingen en bijzondere uitsnedes, waardoor Wat Su Chim een kadootje is voor fotografen.

thailand sukhothai wat si chum tempel monnik
Monnik bidt in de Wat Si Chum tempel in Sukhothai

Fietstour Sukhothai

Het Sukhothai Historical Park is ontzettend goed per fiets te ontdekken. Sterker nog: we vinden de leukste manier om Sukhothai te zien. Het landschap is mooi, je hoeft niet verschrikkelijk veel te fietsen en je hoeft nergens te haasten om een deel van de bijna 200 tempelruïnes te zien.

Si Satchanalai Historical Park

Sukhothai Historical Park ligt aan de zuidkant van Sukhothai. Aan de noordkant van de stad vind je het Si Satchanalai Historical Park. Ook Si Satchanalai is gesticht door Si Inthrathit, die het liet besturen door zijn zoon. Dit kleinere historische park is een mooie aanvulling op Sukhothai Historical Park. Opvallend is dat dit gebied niet bij Ayutthaya werd gevoegd, maar in de 15e eeuw in het Lanna koninkrijk van Chiang Mai werd opgenomen.

Loi Krathong

Als je in november in Sukhothai bent mag je Loi Krathong niet missen. Dit in heel Thailand populaire feest komt hier oorspronkelijk vandaan en het wordt er ook nog altijd uitbundig gevierd. De Thai laten (het liefst als het donker is) versierde vlotjes van bananenbladeren te water. Er staat een kaarsje op en drie wierookstokjes. Door dit gezamenlijk te doen, probeert men de banden binnen families en relaties te versterken. Veel Thai hopen dat met het wegstromen van de krathong, ook hun zorgen verdwijnen.

Op maat gemaakte reizen naar Sukhothai

Bij AsiaDirect combineren we tientallen jaren reiservaring met heel veel lokale expertise. Onze Thailand rondreizen worden ter plaatse samengesteld door een team dat bestaat uit Thai, Nederlanders en Belgen. We kennen de hotels en maken de excursies die we aanbevelen eerst zelf.

De Thailand rondreizen die je hieronder ziet staan, gaan allemaal naar Sukhothai. Wil je iets aanpassen, dan kan dat. We combineren jouw wensen met onze kennis om samen een prachtige rondreis op maat te maken. Een paar voorbeelden:

Kijk naar ons blog Reisroute Thailand als je wilt zien hoe je Sukhothai kunt combineren met andere interessante bezienswaardigheden, steden en eilanden in Thailand.

thailand sukhothai fiets
Verken Sukhothai per fiets!

Sukhothai met kinderen

Sukhothai is leuk voor kinderen als ze groot genoeg zijn om te kunnen fietsen of als je een fiets met een kinderzitje neemt. Het verkeer in het historisch park waar de belangrijkste tempels liggen, is niet te druk.

Dit zijn onze tips met kinderen

  • Neem de fiets en trap op je gemak van de ene naar de andere tempel.
  • Als je een korter bezoek wilt brengen aan Sukhothai, dan is Wat Si Chum de interessantste tempel voor kinderen.
  • Je kunt ook voor een fietstocht door de omgeving van Sukhothai kiezen, dan ben je iets minder gefocust op alleen maar tempels.
  • Bij het historisch park is in de weekeinden een avondmarkt. Leuk om rond te wandelen en streetfood te proeven.

Wil je meer weten over reizen in Thailand met kinderen, kijk dan eens op Bangkok met kinderen en Chiang Mai met kinderen!

Beste tijd om Sukhothai te bezoeken

Het weer in Sukhothai is het beste tussen november en maart. Er is nagenoeg geen neerslag en de temperaturen zijn koeler dan in de rest van het jaar, maar nog altijd comfortabel warm.

Tussen april en begin november is het regenseizoen. Dat is overigens geen enkele reden om Sukhothai op je reis over te slaan. Het regent vaak pas in de loop van de middag, in de avond of ’s nachts, en dan maar zelden langer dan een uur, of twee. Je kunt dus nog een heleboel doen zonder nat te worden.

Omdat je vast niet alleen naar Sukhothai gaat, hebben we een blog gemaakt met meer informatie over het Regenseizoen in Thailand!

Hoeveel dagen heb je nodig in Sukhothai?

Een volle dag of wee dagen is genoeg. Het Sukhothai Historic Park is in een flinke dag goed te verkennen. In het stadje Sukhothai zijn niet veel bezienswaardigheden, maar als je langer dan een dag blijft, kun je wel ook het Si Satchanalai Historical park bezoeken.